Κατώτατη τιμή 1,40€ το κιλό για την κορινθιακή σταφίδα εξήγγειλε σήμερα μέσω του ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες που πλέον ισχύουν στην αγορά μετά από τις γνωστές ισχυρές πιέσεις και δυσκολίες που υπέστη το προϊόν και κατ’ επέκτασιν οι σταφιδοπαραγωγοί τα τελευταία δυο χρόνια.

«Η Π.Ε.Σ πέρυσι προκειμένου να στηρίξει την τιμή της σταφίδας έδωσε στο ξεκίνημα της συγκέντρωσης μια τιμή € 1,25 και την διατήρησε περίπου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια η τιμή έπεσε και έφτασε η σταφίδα να αγοράζεται από τους εμπόρους μέχρι και 0,60 € / κιλό. Τιμή πολύ χαμηλότερη του κόστους καλλιέργειας» σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, συνεχίζοντας:

«Φέτος με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της παραγωγής, πλέον μπορεί να οριστεί μια πολύ καλύτερη τιμή με πρωτοβουλία της ΠΕΣ», αναφέροντας την φετινή κατώτατη τιμή των 1,40€ το κιλό, σύμφωνα με το σαιτ filodimos.

Καταλήγοντας ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε: Εύχομαι και πιστεύω, η εμπορική μας δραστηριότητα να στεφθεί με επιτυχία ώστε να είμαστε σε θέση σε εύλογο χρόνο να δώσουμε ως ΠΕΣ ακόμα καλύτερα νέα για την τιμή της σταφίδας προκειμένου να στηριχτούν οι χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί μας αλλά και η τοπική μας και η εθνική μας οικονομία, μέσω αυτού του σπουδαίου σε διατροφική αξία προϊόντος».

Αντιδράσεις από τον Σύλλογο Αιγιαλείας

Με αφορμή την δήλωση για το 1.40€ στην σταφίδα από τον Πρόεδρος τής Π.Ε.Σ θα θέλαμε να τονίσουμε στους συνάδελφους παραγωγούς ότι:

1)Για την φετινή χρονιά με τις ζημιές που έχουμε πάθει από φυσικά φαινόμενα και την αύξηση του κόστους παραγωγής το 1,40 δεν φτάνει ούτε για το κόστος καλλιέργειας.

Featured Image

2)Η θέση του Συλλόγου για την τιμή ήταν ήδη από τις αρχές καλοκαιριού ότι πρέπει να είναι πάνω από 2.30€.

3)Τιμή χωρίς επίσημη απόφαση από την ΣΚΟΣ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, εγγεγραμμένη πάνω σε τιμολόγιο πώλησης σταφίδας ουσιαστικά δεν υφίσταται!

4)Εκκρεμεί η εξόφληση από πέρυσι για τους συνάδελφους παραγωγούς που έχουν πληρωθεί από την Π.Ε.Σ μόνο 0.70€ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που πήραν από την Π.Ε.Σ 1,25€.

Η φετινή χρονιά είναι μια από τις χειρότερες που έχουμε βιώσει, η παραγωγή μειωμένη από 50%έως 70%, οι μέχρι στιγμής τιμές πολύ χαμηλές, οι επιδοτήσεις οταν πληρωθούν θα είναι κομμένες περίπου στο μισό ,το κόστος παραγωγής και διαβίωσης έχει εκτοξευθεί και η καθημερινότητα πλέον δεν παλεύεται!

Η κατάντια της σταφίδας έχει ονοματεπώνυμο και ας προσπαθείτε να ρίξετε την ευθύνη στην εκάστοτε Κυβέρνηση, Περιφέρεια η Δήμο!

Η δουλεία καταργήθηκε στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου 1822 με την Α’ Εθνοσυνέλευση ,από ότι φαίνεται όμως η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς!

Featured Image