Η ποικιλία μανταρινιών ORRi ισπανικής εθνικότητας διατηρεί τη θέση της ως το πιο πολύτιμο μανταρίνι στην αγορά, σε ένα έτος που χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα προσφορά που προέρχεται από εισαγωγές από τρίτες χώρες και η οποία προκαλεί γενική πτώση στις τιμές των μανταρινιών στο δεύτερο μέρος της εμπορικής περιόδου.

Παρά την πλεονάζουσα προσφορά άλλων ποικιλιών από τρίτες χώρες στη λεκάνη της Μεσογείου, ακόμη και ποικιλιών με δικαιώματα, το ORri συνεχίζει να ξεχωρίζει και να διατηρεί διαφορά τιμής, περίπου 30 τοις εκατό υψηλότερης από αυτή του επόμενου μεγαλύτερου μανταρινιού που αποτιμήθηκε στις τρεις τελευταίες σεζόν, υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με άλλα μανταρίνια, σύμφωνα με την Αγορά Εσπεριδοειδών.

Όπως εξηγεί ο Guillermo Soler, διευθυντής της ORC, «αυτή η διαφορά είναι πιο ξεκάθαρη όταν μιλάμε για ένα ποιοτικό προϊόν σύμφωνα με μια έννοια premium». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ORRI είναι ένα φρούτο άριστης ποιότητας, με εξαιρετικά και μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, το οποίο διαθέτει επίσης μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκστρατείες στην αγορά λόγω των εξαιρετικών συνθηκών διατήρησής του μετά τη συγκομιδή». υποδεικνύει ο Γκιγιέρμο Σολέρ.

Οι παραγωγοί μανταρινιού ORRi το εκτιμούν πολύ θετικά και πάνω από άλλες ποικιλίες

Όπως τονίζει ο Remigio Richart, ένας από τους παραγωγούς της ποικιλίας ORRi στην επαρχία της Βαλένθια, «Το ORRi ξεχωρίζει για το καλό του μέγεθος, την αντοχή του, την υφή του και τη θεαματική του γεύση, γι’ αυτό και έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά. Επιπλέον, η τιμή του στο χωράφι είναι πολύ υψηλότερη από αυτή άλλων ποικιλιών».

Από την πλευρά του, ο Alejandro Meliá, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Servicios Agrícolas Meliá, μιας εταιρείας αφιερωμένης στις τεχνικές συμβουλές για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και παραγωγός της ποικιλίας ORRi, τονίζει ότι: « Η ORRi είναι μια ποικιλία που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γιατί είναι πολύ παραγωγική, τόσο που οι αγορές δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό. Αυτό που διαφοροποιεί το ORRI από τις υπόλοιπες ποικιλίες είναι η ευκολία στο ξεφλούδισμα, η εξαιρετική οργανοληπτική του ποιότητα, με πολύ καλή ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και οξύτητας και η χαμηλή παρουσία του σε κουκούτσια.

Επιπλέον, η ORRI είναι μια προστατευόμενη ποικιλία, η οποία επιτρέπει στους δικαιοδόχους να απολαμβάνουν αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης για αρκετές δεκαετίες, χωρίς όμως να συνεπάγεται κανένα περιορισμό στην πλήρη ελευθερία εμπορίας των φρούτων, επομένως, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι φορείς εκμετάλλευσης του ORRI, έχουν πλήρη ελευθερία να πωλούν, αποκτούν και εμπορεύονται τα αδειοδοτημένα φρούτα ORRI με τον τρόπο που αποφασίζουν ελεύθερα, μέσω του καναλιού μάρκετινγκ που προτιμούν και με την τιμή και άλλους όρους που συμφωνούν ελεύθερα σε κάθε περίπτωση.

Featured Image

Προϊόν Proximity και αντοχή στο Alternaria

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ORRI είναι ένα μανταρίνι ισπανικής παραγωγής, το οποίο όχι μόνο συμβάλλει στην τοπική οικονομία, αλλά προάγει επίσης τη βιωσιμότητα και την ιχνηλασιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπλέον, η αντοχή του σε ασθένειες όπως το Alternaria το καθιστά ακόμη πιο ελκυστική επιλογή για τους αγρότες που επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουν την ποιότητα των καλλιεργειών τους.

Η ποικιλία ORRI είναι ένα παράδειγμα καινοτομίας και δέσμευσης για βιωσιμότητα. Ομοίως, η ORRI πρωτοπορεί στην καινοτομία από τις απαρχές της, με την ανάπτυξη της πρώτης εφαρμογής για φορητές συσκευές εντοπισμού οικοπέδων στο χωράφι, μέχρι σήμερα, με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που εφαρμόζονται για έλεγχο ποικιλίας με χρήση δορυφορικών εικόνων. Με αυτό, οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο με δορυφορική όραση, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα αποφεύγοντας τις μετακινήσεις του προσωπικού ελέγχου.

Η κλιματική αλλαγή και ο περιορισμός των φυτοϋγειονομικών προϊόντων προκαλεί αύξηση της συχνότητας ορισμένων παθογόνων παραγόντων όπως ο μύκητας Alternaria, ο οποίος προκαλεί μεγάλες απώλειες στην ισπανική καλλιέργεια εσπεριδοειδών ως συνέπεια της καλλιέργειας ευαίσθητων ποικιλιών. Η αντοχή που παρουσιάζει η ποικιλία ORRI σε αυτή την ασθένεια είναι ένα άλλο παράδειγμα βιωσιμότητας, καθώς επιτρέπει την απόκτηση ενός ποιοτικού προϊόντος χωρίς την ανάγκη ειδικών θεραπειών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το ORRI παρουσιάζεται ως μια πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αυτό το ισπανικό μανταρίνι έχει το πλεονέκτημα ότι είναι προϊόν παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολύ μικρότερους χρόνους μεταφοράς και χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image