Με απόφαση Κελέτση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, που είχε δημιουργήσει η ΚΥΑ Λιβανού πριν δυο περίπου χρόνια από σήμερα.

Με απόφαση που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, τακτοποιήθηκε το θέμα της κατανομής βοσκότοπων στους μαύρους χοίρους, οι οποίοι και αποκλείονταν μέχρι πρότινος έτσι από την ενιαία ενίσχυση.

Αυτό που απομένει τώρα είναι ο οργανισμός πληρωμών να προχωρήσει στην κατανομή για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί, που έχουν εκμεταλλεύσεις με μαύρους χοίρους.

Αυτό που μένει τώρα ως αίτημα του κλάδου να τακτοποιηθεί, είναι να υπάρξει δυνατότητα για δήλωση στα βιολογικά ώστε να υπάρξει και η ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ για την βιολογική παραγωγή μέσω οικολογικών σχημάτων, καθώς έχουν εξαιρεθεί οι μαύροι χοίροι από μια τέτοια δυνατότητα.

Featured Image

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο έμπειρος εκτροφέας από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κώστας Κυροχρίστος “το κρέας μαύρου χοίρου εμφανίζει σταθερότητα και οι τιμές κυμαίνονται στα 7-8 ευρώ χονδρική. Υπάρχει ζήτηση, ιδίως από καλά μαγαζιά στα νησιά με τουρισμό, αλλά και από την Αθήνα”.

Τέλος, ο κ. Κυροχρίστος που έχει μια φάρμα με 70 μάνες τις οποίες όμως θα αυξήσει άμεσα, τονίζει: “η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον κλάδο μας, γιατί μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην οικονομία. Ένα μέτρο στήριξης, θα ήταν και η εκκίνηση του προγράμματος για τις αυτόχθονες φυλές, το οποίο παραμένει παγωμένο ή μια παράτασή του”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image