Οι πρώτες ενδείξεις για μειωμένη παραγωγή και τη νέα χρονιά, δυστυχώς, είναι γεγονός αυταπόδεικτο.

Προβληματική -για μια ακόμα χρονιά- δείχνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η κατάσταση των αμπελώνων, ως απόρροια -εκτιμούν έμπειροι αγρότες- της περσινής κατάστασης με την κλιματική αλλαγή, αλλά και της φετινής έλλειψης ψύχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb και αναφορές παραγωγών το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Για παράδειγμα, στον Τύρναβο, όπως μας λένε αγρότες από την εν λόγω ζώνη υπάρχουν κομμάτια που φαίνεται από τώρα ότι θα έχουν μειωμένη παραγωγή.

Βορειότερα, στη Νάουσα, όπως δήλωσε στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Βαένι κ. Γιώργος Φουντούλης: “για την ώρα πάμε αρκετά καλά. Ωστόσο, παρατηρούνται λόγω της περσινής προβληματικής κατάστασης με το κλίμα, κενές από σταφύλια βέργες ήδη κι αυτό παρά την καλή ανάπτυξη που έχουν οι βέργες. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα έχουμε ένα ποσοστό πάλι μείωσης παραγωγής. Κατά τα άλλα πλέον ο καιρός είναι καλός και ευνοϊκός, καθώς έπεσαν και μερικές βροχούλες”.

Featured Image

Κρήτη: Πρόβλημα με Σουλτανί και Ασύρτικο

Τον προβληματισμό του και για τη νέα παραγωγική χρονιά όσον αφορά στο αμπέλι, εκφράζει μιλώντας στο Agronewsbomb, ο Γιώργης Γαβαλάς από το Ηράκλειο, τονίζοντας τα εξής: “το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχουμε πάλι μια προβληματική χρονιά με μείωση παραγωγής, άρα και εισόδημα καθώς δεν έκανε χειμώνα και δεν ξεκουράστηκαν τα αμπέλια. Ακόμα και σε ορεινά αμπέλια υπάρχει πρόβλημα με την ξηρασία. Το έδαφος έχει στεγνώσει κυριολεκτικά. Μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας φαίνεται ότι θα έχουμε σε ποικιλίες, όπως Βηλάνα, Βηδιανό, Σουλτανι, Ασύρτικο. Αντίθετα, πιο καλά πάνε τα ξενικά αμπέλια”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image