Μετά από ένα επίμονο “γράψε-σβήσε” κατέληξαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με τα τελικά ποσά για κάθε δράση που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα.

Οι τιμές έχουν πάρει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το δρόμο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνεται μάχη μήπως και αρχίσουν πληρωμές σήμερα, κάτι όμως που φαντάζει πολύ δύσκολο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το πιθανότερο, είναι πως πάνε για πληρωμή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά όχι από σήμερα…

Τα οικολογικά με τα περισσότερα λεφτά αφορούν, λένε κάποιες πληροφορίες, δράσεις κομφούζιο με ποσά ανά στρέμμα μεταξύ 25-70 ευρώ, τη διατήρηση βιολογικών με ποσά από 8 ευρώ στα σιτηρά για παράδειγμα έως και 75 ευρώ το στρέμμα, ενώ από τα υψηλότερα ποσά, της τάξης των 47 ευρώ το στρέμμα παίρνουν καλλιέργειες προσαρμοσμένων ποικιλιών φαρμακευτικών-αρωματικών φυτών και η εισαγωγή σε καινοτόμες-ανθεκτικές ποικιλίες με 35 ευρώ.

Featured Image

Εντύπωση προκαλεί το πολύ μικρό ποσό που λέγεται ότι θα δοθεί για δράσεις, όπως η καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών σε αντικατάσταση βάμβακος με 8 ευρώ το στρέμμα μόλις, αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, αλλά και η καλλιέργεια βίκου π.χ. σε αντικατάσταση βάμβακος με 6 ευρώ το στρέμμα.

Μια πρώτη εικόνα, πάντως, από τις δηλωμένες εκτάσεις δείχνει “έκρηξη” στο βιολογικό βαμβάκι, ενώ στα γενικά συμπεράσματα είναι πως χαμένοι από την όλη διαδικασία βγαίνουν οι παραγωγοί με μεγάλες καλλιέργειες και κυρίως σιτηρά, που καλλιεργούνται σε περιφέρειες από τη Θεσσαλία κι άνω.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και τυχόν αντιδράσεις από φορείς και συλλογικά σχήματα.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image