Μιλάει στο Agronewsbomb ο ιδιοκτήτης της Φάρμας Καλπάκι κ. Σπύρος Νταχρής.

Ο Σπύρος Νταχρής, ένας νέος άνθρωπος από το νομό Ιωαννίνων έχει μια ζωή στενά συνυφασμένη με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και δη την πτηνοτροφία, αλλά και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια, έχει, όπως λέει στο Agronewsbomb, ρίξει το βάρος, τόσο στην ιδιόκτητη μονάδα δυναμικότητας 15.000 κοτόπουλων που διαθέτει, όσο και στην αιγοτροφία, εκτρέφοντας γίδια για κρεοπαραγωγή, γαλακτοπαραγωγή, αλλά και αναπαραγωγή, στο Καλπάκι, μια περιοχή λίγο έξω από τα Γιάννενα.

Εξαρχής είχε ασχοληθεί με την πτηνοτροφία, μια δραστηριότητα με μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο νομό, αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια Ηπείρου, εκεί όπου δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου. Αναφορικά με την πτηνοτροφική παραγωγή, μας εξομολογείται πως πρώτα με το τον κορονοϊό, που έκλεισε η εστίαση, ο κλάδος επλήγη βάναυσα και μετέπειτα με το ενεργειακό κόστος που ανέβηκε, πέρασε δύσκολες στιγμές. Μάλιστα, όπως προσθέτει, οι πτηνοτρόφοι ακόμα αγωνίζονται μήπως και επανέλθει η τιμή του κοτόπουλου στα προ κορονοϊού επίπεδα, αλλά ακόμη… δεν…

Έχει μεράκι την αιγοτροφία

Ταυτόχρονα με την πτηνοτροφία, που κατέχει καλά, έχει ασχοληθεί και με την αιγοτροφία, έναν κλάδο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση, καθώς τα προϊόντα αιγοτροφίας έχουν αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, ενώ πιο πριν ήταν και λίγο… παρεξηγημένα.

Σήμερα εκτρέφει ζώα τόσο για γαλακτοπαραγωγή, όσο και κρεοπαραγωγή, ενώ εμπορεύεται κιόλας μικρά ζώα, λίγων ημερών, προμηθεύοντας κτηνοτροφικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα εκτρέφει 160 γίδες, ράτσας Anglonubian, Saanen και Murciano (Μούρθια).

Featured Image

Τον ρωτήσαμε για τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής και τις… εντυπώσεις του. Μας ανέφερε λοιπόν σε σχέση με τα Aanglonubian πως κάνουν κυρίως για μικρές εκμεταλλεύσεις, αλλά έχουν μεγάλες αποδόσεις ετήσιες σε γάλα, της τάξης των 1.200 κιλών, ενώ πάνε και για κρεοπαραγωγή. Στον αντίποδα τα γίδια Saanen το χαρακτηριστικό τους είναι το γάλα με περιεκτικότητα σε λιποπρωτείνες 6 με 6,5%, ενώ τα Alpine είναι πιο σκληρά ζώα, καθαρά παραγωγικά με παραγωγή ετήσια σε γάλα γύρω στον 1 τόνο και περιεκτικότητες σε λιποπρωτείνες της τάξης του 7%. Τέλος τα Murciano (Μούρθια) μπορεί να έχουν χαμηλότερες αποδόσεις σε γάλα της τάξης των 600 με 800 κιλών, όμως πιάνει γάλα με λιποπρωτείνες της τάξης του 8-9%, δηλαδή πολύ ψηλά και είναι ιδανικά για όσους κάνουν μόνοι τους τυροκόμηση.

Όπως μας είπε τέλος ο έμπειρος κτηνοτρόφος από το Καλπάκι, μόνο τα αρσενικά ζώα τα δίνει μεγάλα, ενώ τα θηλυκά τα δίνει όταν είναι λίγων ημερών.

Χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τις τρεις αυτές ράτσες

Οι γίδες Anglonubian, Saanen και Murciano-Granadina είναι τρεις διακριτικές φυλές που ευρέως εκτρέφονται για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Κάθε μία από αυτές τις φυλές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Πιο κάτω, θα εξετάσουμε αναλυτικά την παραγωγή γάλακτος και κρέατος σε αυτές τις τρεις φυλές.

Γίδες Anglonubian

Χαρακτηριστικά:

  • Οι γίδες Anglonubian έχουν μεγάλο μέγεθος και διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως μακρουλά αυτιά και περιστρεφόμενα κέρατα.
  • Είναι γνωστές για την υψηλή παραγωγή γάλακτος και το εξαιρετικό γευστικό προφίλ του αυτού. Η περίοδος γαλουχίας είναι μεγάλη, και μπορούν να παράγουν ένα σημαντικό ποσό γάλακτος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πλεονεκτήματα:

  • Υψηλή παραγωγή γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη.
  • Καλή ικανότητα προσαρμογής σε διάφορα κλιματικά περιβάλλοντα.

Μειονεκτήματα:

  • Αν υπερβείτε την παραγωγή γάλακτος, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των ζώων.

Γίδες Saanen

Χαρακτηριστικά:

  • Οι γίδες Saanen είναι λευκές με μια απλή και καθαρή εμφάνιση.
  • Είναι ανθεκτικές στο κρύο και το ζεστό κλίμα.
  • Έχουν καλή παραγωγή γάλακτος και είναι γνωστές για το γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Πλεονεκτήματα:

  • Υψηλή παραγωγή γάλακτος με καλή ποιότητα γάλακτος.
  • Ανθεκτικότητα σε διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μειονεκτήματα:

  • Μερικές φορές μπορεί να έχουν μικρότερη παραγωγή, σε σύγκριση με άλλες φυλές.

Γίδες Murciano-Granadina

Χαρακτηριστικά:

  • Οι γίδες Murciano-Granadina είναι μεσογειακής καταγωγής και έχουν καλή ανθεκτικότητα στο ζεστό κλίμα.
  • Παράγουν γάλα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος.
  • Είναι γνωστές για την εξαιρετική ποιότητα του κρέατός τους.

Πλεονεκτήματα:

  • Υψηλή παραγωγή γάλακτος με εξαιρετική ποιότητα κρέατος.
  • Καλή προσαρμοστικότητα στο ζεστό κλίμα.

Μειονεκτήματα:

  • Απαιτούν περισσότερη προσοχή σε σχέση με τις άλλες φυλές λόγω του ευαισθητοποιημένου τους αναπαραγωγικού συστήματος.

Συνοψίζοντας, η επιλογή μεταξύ των γιδών Anglonubian, Saanen και Murciano-Granadina για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος εξαρτάται από τις ανάγκες και τις συνθήκες του κτηνοτρόφου. Κάθε φυλή έχει τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της, και η επιτυχημένη εκτροφή απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη διαχείριση και φροντίδα των ζώων είναι καθοριστική για την επίτευξη υψηλής παραγωγής και ποιότητας γάλακτος και κρέατος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image