Ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Μανόλης Χνάρης από κοινού με το Βουλευτή Χαλκιδικής, κ. Απόστολο Πάνα, κατέθεσαν τη με αρ. πρωτ.: 274/28-7-2023 ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών, αιτούμενοι τη συνολική χορήγηση ενισχύσεων de minimis στο σύνολο των παραγωγών οινοποιήσιμων σταφυλιών όλης της χώρας και όχι επιλεκτικά σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, οι ήσσονος σημασίας ενισχύσεις με απόφαση της Κυβέρνησης, χορηγήθηκαν μόνο στους παραγωγούς του Δήμου Τυρνάβου της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Αττικής και της οινοποιήσιμης ποικιλίας «Ροδίτης» Π.Ε Ηλείας και του Δήμου Δυτικής Αχαίας Π.Ε. Αχαίας και όχι σε όλες τις περιοχές της Επικράτειας, στις οποίες καλλιεργούνται ίδιες ή παρόμοιες ποικιλίες φυτικού κεφαλαίου.

Τέλος, επισημαίνουν ότι, επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των παραγωγών σε ολόκληρη την χώρα είναι κοινά, η έγκριση των παραπάνω ενισχύσεων σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Featured Image

Για τους παραπάνω λόγους οι δυο Βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να τους ενημερώσουν:

1)Τους λόγους αποκλεισμού των υπολοίπων αμπελουργών της Επικράτειας από τις χορηγηθείσες ενισχύσεις και να δικαιολογήσουν αυτή τη δυσμενή μεταχείριση,

2)Αν προτίθενται να χορηγήσουν με νέα απόφαση τους, ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) οινοποιήσιμων σταφυλιών και στους παραγωγούς της υπόλοιπης χώρας και αν ναι σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Featured Image