“Επανέρχομαι όμως, στην ερώτηση σας για τον ΕΦΕΤ. Δεν είπα κάτι διαφορετικό από αυτό που σας απάντησαν. Προφανώς δεν υπάρχει διεύθυνση στη Στερεά Ελλάδα όπως δεν υπάρχουν και σε άλλες περιφέρεις. Υπάρχουν μόνο σε εννέα, αλλά καλύπτονται οι έλεγχοι που τους ανέφερα αναλυτικά από τις τρεις υπόλοιπες διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας.

Επίσης, να το ξεκαθαρίσουμε. Πριν το 2019 δεν υπήρχε δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου, γι’ αυτό και δεν είχε αξιολογηθεί. Εμείς τη συστήσαμε και σας ανέφερα τα αποτελέσματα της, ότι περίπου 200 υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν καταλογιστεί και πρόστιμα κ.λπ.. Όμως δεν επαναπαυτήκαμε σε ό,τι ήδη υπήρχε πριν το 2019″, απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης στη βουλή προ ημερών, σε σχετική ερώτηση Μουλκιώτη σχετικά με τους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 2679/19-01-2024 Ερώτηση του κύκλου Αναφορών-Ερωτήσεων του Βουλευτή Βοιωτίας της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» κ.  Γεωργίου Μουλκιώτη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με θέμα: «Πώς θα γίνει ο έλεγχος στην αγορά γάλακτος στην Βοιωτία από τα μικτά κλιμάκια του Ε.Φ.Ε.Τ. και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;»

Κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει με μια ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με ελέγχους που τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκαναν στα σούπερ μάρκετ. Θα έπαιρναν δείγματα γάλακτος κλπ, προκειμένου να δούμε σε ποια κατάσταση είναι.
Γιατί έγινε η ερώτηση αυτή; Γιατί έχουν κατατεθεί τρεις όμοιες ερωτήσεις σε σχέση με την παρουσία του ΕΦΕΤ στη Στερεά Ελλάδα. Μιλάω για την παρουσία του ΕΦΕΤ στην Στερεά Ελλάδα διότι από το 1999 που ιδρύθηκε και λειτουργεί ο ΕΦΕΤ, στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχει γενική διεύθυνση. Είναι ανύπαρκτη και είναι αόρατη. Τρεις φορές όχι μόνο από τον κ. Αυγενάκη αλλά και από τον προηγούμενο Υπουργό δεν είχαμε την τιμή να λάβουμε απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μας αγνόησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθε και η σημερινή ερώτηση, όπως αναφέρεται.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, διότι στις 7 Φεβρουαρίου 2023 και 13 Νοεμβρίου 2023 οι ερωτήσεις έμειναν αναπάντητες. Ακούσαμε βεβαίως ότι στη Στερεά Ελλάδα θα γίνουν και έλεγχοι, όπως και αλλού. Και ρωτάμε εύλογα πώς θα γίνουν έλεγχοι όταν δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος φορέας;
Και υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση αυτή κατά τη διάρκεια της θητείας της για να συσταθεί η περιφερειακή διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας του ΕΦΕΤ; Σε τι στάδιο είναι αυτή η διαδικασία και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αν έχουν προβλεφθεί κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με ποιο τρόπο γίνονται οι έλεγχοι; Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η επαρκής και αποτελεσματική άσκηση του ελεγκτικού έργου του ΕΦΕΤ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και η επιβολή των προστίμων και πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί από το 2015 έως και σήμερα πάλι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Ως εκ του θαύματος να σας ενημερώσω, κύριε Υπουργέ, ότι Παρασκευή βράδυ ήρθαν οι απαντήσεις από το Υπουργείο. Ευτυχώς, δηλαδή, που έγινε αυτή η διαδικασία. Το λέω για να δείτε πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στη δευτερολογία.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μουλκιώτη.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, το ενδιαφέρον σας για τους ελέγχους ειδικά στη Στερεά Ελλάδα είναι λογικό εφόσον είναι ο τόπος σας. Όμως ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι ενιαίος θεσμικά και επιχειρησιακά και περιλαμβάνει τόσο νομικές πρωτοβουλίες, όσο και δράσεις μόνιμες και έκτακτες.
Στο πλαίσιο αυτό ο προγραμματισμός υλοποίησης των δράσεων γίνεται για το σύνολο της χώρας, συνεκτιμώντας τους διαθέσιμους πόρους, αλλά και τις επιδοτήσεις σε κάθε περιοχή. Πράγματι, η ίδρυση των περιφερειακών διευθύνσεων του ΕΦΕΤ προβλέπεται και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, τόσο με το Προεδρικό Διάταγμα 223/2000 όσο και με το Προεδρικό Διάταγμα 71/2018 που αντικαθιστά το προηγούμενο.
Ωστόσο, για λόγους που σχετίζονται με τον περιορισμό των πόρων, αλλά και την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων, έως τώρα έχουν συσταθεί εννέα περιφερειακές διευθύνσεις, η της Στερεάς Ελλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Δεν συμπεριελήφθη, βέβαια, ούτε και επί δικών σας κυβερνήσεων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια δεν καλύπτεται από δίκτυο ελέγχου. Τη διεξαγωγή τους υποστηρίζουν οι όμορες περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδος και της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων έχει κατανεμηθεί η χωρική αρμοδιότητα.
Συντονισμένα με τον ΕΦΕΤ, έλεγχοι διενεργούνται, επίσης, από τις υπηρεσίες των περιφερειών, ΔΑΟΠ, διευθύνσεις υγείας και κοινωνικής μέριμνας, διευθύνσεις ανάπτυξης. Επομένως, υπάρχει επίσημος λειτουργικός μηχανισμός τακτικών ελέγχων, ο οποίος είναι ο ίδιος που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιφέρειες, ασχέτως της ύπαρξης στελεχωμένης περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΦΕΤ ή όχι. Γίνεται, δηλαδή, ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός για όλη την επικράτεια, ακριβώς για να είναι πιο αποτελεσματικός.
Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του ο ΕΦΕΤ, πέραν των ιδίων εσόδων του, επιχορηγείται και από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με πιστώσεις άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, για το 2024 προβλέπονται να είναι αυξημένες κατά περίπου 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που μας διέθεσε ο ΕΦΕΤ -ο οποίος συγκεντρώνει τα στοιχεία όλων των παραπάνω υπηρεσιών- οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί στις επιχειρήσεις τροφίμων από τις αρμόδιες αρχές της περιφέρειας και τον ΕΦΕΤ της Στερεάς Ελλάδας κατά τα έτη 2015 με 2024 ανέρχονται έως αυτή τη στιγμή σε έξι χιλιάδες εκατόν επτά. Εξ αυτών, οι πεντακόσιοι ογδόντα έξι διενεργήθηκαν από τον ΕΦΕΤ. Για τις σαράντα πέντε περιπτώσεις εξ αυτών υπήρξε εισήγηση για επιβολή διοικητικού προστίμου, το δε ποσοστό εισπραξιμότητας αυτών των προστίμων ανέρχεται στο 70%. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τους υπόλοιπους ελέγχους είναι διαθέσιμα στην Περιφέρειά σας.

Παράλληλα, διεξάγονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ ισοζύγιο γάλακτος και κρέατος. Όσον αφορά τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, για τα έτη 2015-2023, έχουν διενεργηθεί στη Στερεά Ελλάδα διακόσιοι δεκατρείς έλεγχοι σε εκατόν τριάντα οκτώ επιχειρήσεις. Στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών Παραβάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αποσταλεί συνολικά τετρακόσιες είκοσι επτά παραπομπές επιβολής κυρώσεων σε επιχειρήσεις από όλη την χώρα για διάφορα προϊόντα. Οι εκατόν έξι αφορούν σε τυριά, οι πενήντα έξι εξ αυτών, σε φέτα. Από το 2020, οπότε και επανεκκινήσαμε τη συστηματική λειτουργία της Επιτροπής έως και σήμερα, έχουν εξεταστεί εκατόν ενενήντα έξι υποθέσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από εκατόν είκοσι επιχειρήσεις και αντιστοιχούν σε συνολικά πρόστιμα περίπου 1.297.181 ευρώ. Οι εβδομήντα έξι από τις εκατόν ενενήντα έξι είναι παραπομπές από το 2015 και μετά.

Κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι περιπτώσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα. Περίπου ένα 10% αυτού του ποσού έχει εισπραχθεί ή έχει αποσταλεί για βεβαίωση στην εφορία. Για το υπόλοιπο ποσό, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών της δευτεροβάθμιας επιτροπής, δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων οι πραγματοποιηθέντες έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από το 2015 έως το 2023, ανέρχονται σε εκατόν πενήντα έναν. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε τακτικούς ετήσιους ελέγχους, όπως προβλέπονται και περιγράφονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Θα συνεχίσω τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.

Featured Image

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κύριε Μουλκιώτη, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Επομένως, κύριε Υπουργέ, να μην υπάρχει καθόλου ΕΦΕΤ στην Ελλάδα, είναι μια χαρά τα πράγματα. Όμως, από τα έγγραφα που μας ήρθαν Παρασκευή βράδυ, βλέπουμε κάτι άλλα πράγματα, τα οποία μας δημιουργούν εύλογες απορίες.
Αναφέρεστε ότι υπάρχει σύσταση ΕΦΕΤ Στερεάς Ελλάδος από το 2018 και μέχρι σήμερα είναι άυλη. Δεν υπάρχει τίποτα. Είστε Κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια, τι έχετε κάνει στη Στερεά Ελλάδα, στη Λαμία όπου είναι η γενική διεύθυνση όπως λέτε; Τίποτα. Ούτε ένα κτήριο δεν έχετε νοικιάσει.
Διαβάσαμε μάλιστα ότι στο τέλος του 2023 έγινε προκήρυξη μίσθωσης σε άλλη Περιφέρεια και καλώς έγινε. Στη Στερεά Ελλάδα γιατί δεν έχετε κάνει τίποτα;
Δεύτερο. Δεν μιλάμε για στελέχωση και οτιδήποτε άλλο. Ούτε ξέρουμε αν υπάρχει και τέτοια διαδικασία και τέτοιος προγραμματισμός. Αναφέρετε ότι γίνονται κι άλλοι έλεγχοι από άλλες υπηρεσίες. Για ποιες μιλάτε; Μιλάτε για τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής; Αν μιλάτε γι’ αυτές, να σας πληροφορήσω ότι ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Για ποιον λόγο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις; Διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Μην θέλετε να υιοθετήσετε και να δεχτούμε ότι γίνονται έλεγχοι. Και τι είδους έλεγχοι; Το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, πράγματι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Διεύθυνση Υγείας κάνουν έλεγχο. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τι γίνεται; Απολύτως τίποτα. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει ΕΦΕΤ, όταν δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής -δεν υπάρχουν, είναι ήδη σε κινητοποιήσεις σας ενημερώνω, αν δεν σας έχουν ενημερώσει- πώς γίνονται αυτοί οι έλεγχοι;
Να πω και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ; Έχετε δώσει απάντηση και για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Τι έχει κάνει; Ζητάμε τα στοιχεία και τα στοιχεία τι λένε; Στη Βοιωτία το 2015 κανένας έλεγχος. Το 2016 έγιναν επτά έλεγχοι. Και φτάνουμε στο σημείο 2023 έγιναν τέσσερις έλεγχοι και το 2022 έγιναν έξι έλεγχοι. Τα δικά σας στοιχεία είναι. Αυτοί λέγονται έλεγχοι και φτάνουν και αθροίζονται σε αυτά τα νούμερα που λέτε;
Επίσης, να σας πω, γιατί δεν το είπατε, ότι υπάρχουν έλεγχοι πράγματι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από 2015 έως και τώρα για ΠΟΠ και ΠΓΕ και αναφέρονται όμως συνολικά στη χώρα, γιατί δεν μπορεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να βγάλει στη Στερεά Ελλάδα πόσο είναι. Έτσι μας απαντά. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Έτσι απαντά ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, δεν το απαντάω εγώ. Είναι συνολικά. Και μάλιστα έχουν γίνει παραπομπές στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Παρατυπιών και Παραβάσεων από το 2015. Σήμερα δεν έχει στοιχεία. Αλήθεια, από το 2015 μέχρι το 2024, εδώ και δέκα χρόνια κοντά, δεν έχει προχωρήσει η ιστορία της δευτεροβάθμιας επιτροπής; Τι είναι αυτή η γραπτή απάντηση, κύριε Υπουργέ; Τι συμβαίνει δηλαδή με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ; Εγώ δεν το γνωρίζω και καλό θα ήταν να μάθουμε. Γιατί δεν πήγατε τόσα χρόνια στη δευτεροβάθμια επιτροπή; Και ποιος είναι ο ρόλος του Υπουργείου και της πολιτικής ηγεσίας όταν βλέπετε τέτοιες καθυστερήσεις; Γιατί δεν προχωρούν; Οφείλετε να απαντήσετε σε αυτό για να μας πείτε τι έχει συμβεί.
Όπως επίσης να μας πείτε και για τους ελέγχους τους οποίους αναφέρατε για τον ΕΦΕΤ. Είναι συγκεκριμένοι. Πράγματι, εδώ γράφει κάποιους ελέγχους ο ΕΦΕΤ. Εγώ δεν γνωρίζω πώς πήγανε από τη Δυτική Ελλάδα στη Στερεά Ελλάδα να γίνουν έλεγχοι αφού δεν υπάρχουν υπηρεσίες με προσωπικό, κύριε Υπουργέ. Ξέρετε κάτι; Είναι καλύτερο να πείτε ότι δεν υπάρχουν υπηρεσίες που προσπαθούν να γίνουν, παρά το ότι γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι. Γιατί όταν δεν έχεις κόσμο, δεν μπορεί να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Τουλάχιστον είναι μια κοινή πεποίθηση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτό συμβαίνει. Και φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι στη Βοιωτία από τον ΕΦΕΤ έγιναν ενενήντα επτά έλεγχοι το 2018. Το 2019 έγιναν τριακόσιοι δεκατέσσερις. Το 2020 έγιναν διακόσιοι σαράντα οκτώ. Το 2021 έγιναν διακόσιοι είκοσι πέντε. Το 2022 έγιναν δεκαπέντε έλεγχοι. Μα, πώς θα γίνουν περισσότεροι, αφού δεν υπάρχει κόσμος. Απλά πράγματα ζητάμε.
Παραδεχθείτε ότι δεν λειτουργεί ο ΕΦΕΤ. Παραδεχθείτε ότι δεν τον λειτουργείτε με ευθύνη δική σας, τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια, ότι δεν έχετε φτιάξει τον ΕΦΕΤ και δεν έχει λειτουργήσει στη Στερεά Ελλάδα, δίπλα στην Αττική. Και να πούμε κάτι; Γενική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής υπάρχει μόνο. Υπάρχει άλλη στην Αττική γενική διεύθυνση; Όχι. Υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία; Όχι. Υπάρχει στη Στερεά Ελλάδα; Όχι. Σε ποιες περιφέρειες δεν έχετε γενικές διευθύνσεις; Και γιατί δεν έχετε σε αυτές τις περιφέρειες γενικές διευθύνσεις; Γιατί είναι η επιλογή να μην υπάρχουν. Η πολιτική ηγεσία γιατί να μην ασχοληθεί σοβαρά με αυτό;
Και καταλήγω, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν υπάρχει μια δυνατότητα άλλη παρά να ζητήσω να μας πείτε. Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τη Στερεά Ελλάδα; Θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για να ξέρουμε ότι υπάρχει ΕΦΕΤ στη Στερεά Ελλάδα, να ξέρουμε ότι υπάρχουν υπάλληλοι; Να ξέρουμε αν υπάρχει αποτελεσματικότητα από τις εξαγγελίες. Γιατί ακούμε εξαγγελίες, άκουσα προηγουμένως και την κ. Σδούκου. Σας γνωρίζω και ξέρω ότι μιλάτε πάρα πολύ σοβαρά και έντιμα. Υπάρχει περίπτωση οι αγρότες σήμερα να κάνουν διαδικασία με φωτοβολταϊκά, όταν το δίκτυο είναι πλήρως καλυμμένο; Από ποιους; Από πέντε μεγαλοεταιρείες, πέντε μεγαλοεργολάβους. Κουμπωμένο είναι το δίκτυο. Αυτό λέτε. Το είπαν οι αγρότες στον κύριο Πρωθυπουργό και δεν απάντησε. Όπως και για τον ΕΦΕΤ είπαν στον Πρωθυπουργό οι αγρότες. Δεν το ξέρετε; Και δεν απάντησε ο κύριος Πρωθυπουργός. Είπαν γι’ αυτές τις ελλείψεις που υπάρχουν.
Αλλά αυτό που είπε η κ. Σδούκου, τώρα, έλεος. Μιλάμε για ενεργειακές κοινότητες και για αγρότες με παραγωγή δική τους, για να μπορέσουν να ζήσουν όταν δεν μπορούν καν να υποβάλλουν αιτήματα και έχουν υποβληθεί σε δαπάνες; Και δεν μπορούν να κουμπώσουν; Έτσι λέει η ΔΕΔΔΗΕ. Δεν μπορείτε να κουμπώσετε. Γιατί; Το δίκτυο έχει μεγαλώσει. Γιατί; Διότι το έχουν πέντε, επτά, οκτώ μεγαλοπαράγοντες, μεγαλοβιομήχανοι για να κάνουν τη δουλειά τους. Όχι για να προσφέρουν, για να κερδίσουν, ενώ οι αγρότες θέλουν να ζήσουν.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Μουλκιώτη.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα εκπλαγείτε από τις προτάσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός και εδώ στη Βουλή, αλλά και στη συνάντηση που έκανε με τους αγρότες και με τα νομοσχέδια που θα έρθουν. Πραγματικά η πρόταση για την αντιμετώπιση…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μακάρι να υπάρξει πρόβλεψη, να υπάρχει δίκτυο για τους αγρότες κατά προτεραιότητα. Όχι για επενδυτές κατά προτεραιότητα για να ξεκαθαρίσει το θέμα δια πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Παίρνω λίγο τον χρόνο γιατί το ρωτήσατε. Δεν συζητάμε για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα. Συζητάμε για φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν πάρει ήδη την έγκριση και έχουν πάρει όρους σύνδεσης και περιμένουν τη δημοπρασία για να πάρουν την τιμή. Άρα λοιπόν, για το πρόγραμμα Απόλλων δεν τίθεται ζήτημα χωρητικότητας δικτύου. Και μάλιστα, αυτή η πρόταση είναι εξαιρετική και ίσως να είναι η καλύτερη στην Ευρώπη και θα ρίξει αρκετά την τιμή της κιλοβατώρας, οι υπολογισμοί συζητάνε περίπου στο 30% με 50%. Δηλαδή η τιμή της κιλοβατώρας στο σύνολο της κατανάλωσης θα πέσει περισσότερο από τα 7 λεπτά που είχαμε πριν την κρίση.

Επανέρχομαι όμως, στην ερώτηση σας για τον ΕΦΕΤ. Δεν είπα κάτι διαφορετικό από αυτό που σας απάντησαν. Προφανώς δεν υπάρχει διεύθυνση στη Στερεά Ελλάδα όπως δεν υπάρχουν και σε άλλες περιφέρεις. Υπάρχουν μόνο σε εννέα, αλλά καλύπτονται οι έλεγχοι που τους ανέφερα αναλυτικά από τις τρεις υπόλοιπες διευθύνσεις Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας.

Επίσης, να το ξεκαθαρίσουμε. Πριν το 2019 δεν υπήρχε δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου, γι’ αυτό και δεν είχε αξιολογηθεί. Εμείς τη συστήσαμε και σας ανέφερα τα αποτελέσματα της, ότι περίπου 200 υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν καταλογιστεί και πρόστιμα κ.λπ.. Όμως δεν επαναπαυτήκαμε σε ό,τι ήδη υπήρχε πριν το 2019.

Τι κάναμε συγκεκριμένα; Ενισχύσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό σε έκτακτους ελέγχους. Με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας συστάθηκαν μεικτά κλιμάκια ελέγχων από το Υπουργείο μας στον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ. Τα κλιμάκια αυτά διεξάγουν ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας μας, στα τελωνεία, στην εγχώρια αγορά σε σημεία λιανικής πώλησης, σε εγκαταστάσεις προϊόντων με βάση τον προγραμματισμό και τα ευρήματα των ελέγχων. Απώτερος στόχος αυτών είναι ο εντοπισμός της νοθείας και των ελληνοποιήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων που προφανώς αγωνιάτε κι εσείς γι’ αυτό. Ήδη έχουν διενεργηθεί έλεγχοι και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Όμως, η σημαντικότερη πρωτοβουλία που πήραμε ήταν αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και υλοποιήσαμε μια βασική δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του για την πάταξη των ελληνοποιήσεων με τον ν.4691/2020 ο οποίος αυστηροποίησε το πλαισίου τόσο στα διοικητικά πρόστιμα όσο και στις ποινικές ευθύνες. Θυμίζω ότι πριν την ψήφισή του δεν υφίστατο ποινική διάσταση των συγκεκριμένων παραβάσεων. Προβλεπόταν μόνο αποσπασματικές κυρώσεις και μάλιστα αρκετά επιεικείς.
Επίσης με τον συγκεκριμένο νόμο θεσπίστηκε μελισσοκομικό μητρώο και η βάση δεδομένων Άρτεμις, η οποία αν και αρχικά εφαρμόστηκε μόνο για τον έλεγχο ισοζυγίων των αυγών, έτυχε τέτοιας αποδοχής και αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματική που επεκτάθηκε και στα προϊόντα γάλακτος. Αυτά ήταν καθοριστικά βήματα για τον έλεγχο των ισοζυγίων, την ιχνηλασιμότητα και την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών. Ξέρουμε ποιος και τι ή πόσο παράγει και ξέρουμε τι ανάγκες και τι δυνατότητες έχουν οι κλάδοι. Ήταν δομικές παρεμβάσεις που άλλαξαν πολύ το τοπίο, τακτοποίησαν και νοικοκυρέψαν τους κλάδους.

Αντιμετωπίστηκε οριστικά το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων της νοθείας; Ασφαλώς και όχι. Το τιθασεύσαμε όμως και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Εισάγουμε προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο -νομίζω την Πέμπτη-, το νέο νομοσχέδιο που θα εισάγει το κυρωτικό πλαίσιο και θα ισχυροποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο σύγχρονο στοιχείο, όπως είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτό. Ενισχύουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό, εκκαθαρίζουμε υποθέσεις που χρόνιζαν στα συρτάρια μας για να αποδοθεί δικαιοσύνη και κυρίως για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα.
Ποιο είναι αυτό το μήνυμα; Ότι η ταυτότητα και η ποιότητα των προϊόντων μας προστατεύονται και οι παραβάτες τιμωρούνται όποιοι και να είναι. Όλη η Ελλάδα παράγει και όλη η Ελλάδα προστατεύεται από τους επιτήδειους, προϊόντα, παραγωγοί και καταναλωτές, με συντονισμένες επιχειρησιακές και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πάντοτε με τη στήριξη και την ενθάρρυνση του Πρωθυπουργού, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;

Featured Image