Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση αφού εντόπισαν υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο σε μια παρτίδα αβοκάντο από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που εισήχθη μέσω της Ολλανδίας, όπως έμαθε η Hortoinfo μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed , RASFF), στο αρχείο του 2024.1485 της 1ης Μαρτίου.

Τα αβοκάντο Δομινικανού περιείχαν κάδμιο σε αναλογία 0,311 mg/kg – ppm, όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι 0,050 mg/kg – ppm.

Ο κανονισμός 2021/1323 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μείωσε τα μέγιστα επίπεδα καδμίου στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Η ειδοποίηση κοινοποιήθηκε από τη Γερμανία την 1η Μαρτίου μετά τον εντοπισμό καδμίου σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην αγορά στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αρχείο RASFF, το οποίο έχει χαρακτηρίσει αυτό το συμβάν ως σοβαρό.

Σύμφωνα με την ειδοποίηση RASFF, μετά το πέρας του χρόνου δεν υπάρχουν αποθέματα του προϊόντος στα σούπερ μάρκετ.

Featured Image

Επιδράσεις του καδμίου

Η κατανάλωση φαγητού ή πόσιμου νερού με πολύ υψηλά επίπεδα καδμίου προκαλεί σοβαρό ερεθισμό του στομάχου, που οδηγεί σε εμετό και διάρροια και μερικές φορές θάνατο.

Η κατάποση χαμηλότερων επιπέδων καδμίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση καδμίου στα νεφρά. Εάν επιτευχθεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο, θα προκληθεί βλάβη στα νεφρά.

Η έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα καδμίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την ευθραυστότητα των οστών, ώστε να μπορούν να σπάσουν εύκολα.

Η Τεχνική Επιτροπή για τις προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (CONTAM), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), εξέδωσε γνώμη για το κάδμιο στα τρόφιμα, στην οποία αξιολόγησε τον κίνδυνο έκθεσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού λόγω της κατανάλωσής του στα τρόφιμα. και καθόρισε την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη στα 2,5 μg/kg σωματικού βάρους.

Featured Image