Οι εισαγωγές της Κίνας το 2022/23 προβλέπεται ότι θα κυμανθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, στα 6,4 εκατομμύρια δέματα, λιγότερο από το μισό του όγκου που παρατηρήθηκε 2 χρόνια νωρίτερα.

Διάφοροι παράγοντες έχουν πιέσει τη ζήτηση: η υψηλότερη εγχώρια παραγωγή των τελευταίων 9 ετών, οι χαμηλότερες εγχώριες τιμές σε σχέση με τις ξένες και η μικρότερη ζήτηση για κρατικά αποθέματα, αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε έκθεση που εξέδωσε στις 12 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, οι τιμές για προαγορά βάμβακος είναι πέριξ των 55 λεπτών το κιλό, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλά.

Η εγχώρια χρήση της Κίνας σε σχέση με την παραγωγή έχει γίνει πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί τη ζήτηση εισαγωγών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί από τα ιστορικά επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Η πιο πρόσφατη σοδειά της χώρας αυξήθηκε κατά σχεδόν 4,0 εκατομμύρια δέματα πάνω από το προηγούμενο έτος σε 30,7 εκατομμύρια, ενώ η εγχώρια χρήση προβλέπεται ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας στα 36,5 εκατομμύρια δέματα. Επιπλέον, τα αρχικά αποθέματα εγχώριου βαμβακιού στις αποθήκες της Xinjiang ήταν πάνω από 6,0 εκατομμύρια δέματα πάνω από το προηγούμενο έτος. Αυτό το επαχθές επίπεδο των εγχώριων αποθεμάτων βαμβακιού άσκησε καθοδική πίεση στις εισαγωγές και ώθησε σε μεγαλύτερη περιστροφή του εγχώριου χνουδιού.

Featured Image

Οι σημαντικά υψηλότερες τιμές εισαγωγής (π.χ. δείκτης Α) σε σχέση με τις εγχώριες κατέστειλαν επίσης τη ζήτηση.1 Στην αρχή της περιόδου εμπορίας, η εγχώρια τιμή του βαμβακιού (που παραδόθηκε σε κινεζικό εργοστάσιο) ήταν περίπου 40 λεπτά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένου του δασμολογημένου δασμού εισαγωγής 1% και του φόρου προστιθέμενης αξίας 9%). Αυτή ήταν μια δραστική αλλαγή σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η εγχώρια τιμή του βαμβακιού της Κίνας ήταν πάνω από 10 σεντς υψηλότερη σε σύγκριση με τον εκτελωνισμένο δείκτη Α. Τα κρατικά αποθέματα ξένου βαμβακιού της Κίνας θεωρούνται ότι βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο μετά από 3 συνεχόμενα έτη μεγάλων αγορών. Τα περισσότερα είναι αμερικανικής προέλευσης και αποδίδονται στις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να αναπληρώσει τα κρατικά αποθέματα. Πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών αμερικανικού βαμβακιού της Κίνας από τη Συμφωνία Φάσης Ένα είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε κρατικές αποθήκες ή στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις εισαγωγές που διοχετεύονται για εγχώρια χρήση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών της περιόδου εμπορίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών της Κίνας, φθάνοντας στο υψηλότερο μερίδιο αγοράς εδώ και σχεδόν 15 χρόνια.

Οι εισαγωγές κατά το ΜΥ 2023/24 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,4 εκατομμύρια δέματα σε 9,8 εκατομμύρια. Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί περισσότερο από 3,7 εκατομμύρια δέματα στα 27,0 εκατομμύρια και τα αποθέματα έναρξης για τις εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να μειωθούν από το ισχυρό επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image