Καλά πάνε οι καλλιέργειες μαλακού και σκληρού σίτου, που φέτος έχουν “κλέψει” πολλά στρέμματα από τα ενεργειακά φυτά, από το βαμβάκι, αλλά και τα καλαμπόκια.

Σέρρες: Αύξηση εκτάσεων

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτάρι διακρίνει για το νομό Σερρών και ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης από την εταιρεία Αγροφυλλίδα ΑΕ στις Σέρρες, ενώ τονίζει στο Agronewsbomb πως όλα βαίνουν καλώς καλλιεργητικά και οι αγρότες έχουν εστιάσει στις καλλιεργητικές φροντίδες. “Ομαλά εξελίσσεται η καλλιεργητική περίοδος για τα σιτάρια στις Σέρρες. Χρειαζόμαστε βέβαια βροχή τις επόμενες ημέρες, γιατί έχει καιρό να βρέξει. Οι παραγωγοί δεν κάνουν επεμβάσεις αυτές τις ημέρες εν αναμονή βροχών. Μετά θα μπουν για πρώτη δόση επιφανειακής λίπανσης και μετέπειτα για ζιζανιοκτονία. Στο σκληρό έχουν υπογραφεί κάποιες συμβάσεις με Barilla και Μέλισσα, στα 27 με 30 λεπτά για τα πολύ ποιοτικά σκληρά, όμως η τιμή η εγγυημένη μπορεί να πέσει έως τα 23 λεπτά αν δεν έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στο μαλακό σιτάρι η τιμή δεν είναι εγγυημένη και έχει ειπωθεί πως θα εξαρτηθεί από την αγορά τότε, αλλά θα δοθούν μπόνους ποιότητας 2,3 λεπτά”.

Μεγάλη αύξηση σε Λάρισα, Φάρσαλα, Καρδίτσα

Ο κ. Γιώργος Καρασιώτας από τις εταιρείες “TEAM AGROKOTON” και “KARASIOTAS GROUP” με έδρα στο Φράγκο Καρδίτσας δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “το ενδιαφέρον για το σιτάρι είναι μεγάλο στην περιοχή μας. Αυτό αφορά το κυρίως το σκληρό και λιγότερο το μαλακό. Κάνουμε συμβόλαια με τους παραγωγούς με ελάχιστη εγγυημένη τιμή στα 28 λεπτά στο σκληρό σιτάρι και στα 21 λεπτά στο μαλακό σιτάρι και τους παρέχουμε πλήρη υποστήριξη με τις εταιρείες μας. Υπάρχει επίσης και ποιοτικό μπόνους 2 επιπλέον λεπτών στο κιλό για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην περιοχή από τον Άγιο Γεώργιο Λάρισας έως τα Φάρσαλα και εδώ στην Καρδίτσα, υπάρχει αύξηση των εκτάσεων με σιτάρι, κυρίως σκληρό. Αυτή την εποχή γίνονται λιπάνσεις στις καλλιέργειες και πάμε πολύ καλά, υπάρχει ανάπτυξη. Αν ρίξει και τις βροχές που λένε τις επόμενες ημέρες, σίγουρα θα πάμε πολύ καλά. Συνεργαζόμαστε με τρεις εταιρείες για την απορρόφηση των προϊόντων ενώ έχουμε και μηχανήματα για το αλώνισμα για να υποστηρίζουμε τους παραγωγούς”.

Σε βροχές ελπίζουν οι αγρότες στη Θράκη, δεν έβρισκαν ούτε σπόρο

Ο Χρήστος Παρασκευούδης, παραγωγός από την Κομοτηνή τονίζει στο Agronewsbomb: “προσωπικά έχω βάλει μόνο σκληρό σιτάρι και έχω υπογράψει συμβόλαιο με κατώτατη εγγυημένη τιμή στα 27 λεπτά. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο παραγωγός πού θα κινηθεί με τις τιμές καθώς τα κόστη είναι πολλά. Πέρσι το μαλακό σιτάρι είχε χαμηλές τιμές, στα 15-16 λεπτά το κιλό ενώ το σκληρό σιτάρι είχε 30-32 λεπτά, δηλαδή διπλάσια τιμή. Το μαλακό έχει καλύτερες αποδόσεις ωστόσο από το σκληρό σιτάρι, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος πήγε στο σκληρό. Το χρηματιστήριο στη Φότζια το παρακολουθούμε και η τιμή είναι τώρα πάνω από τα 30 λεπτά ανά κιλό. Γενικά στην περιοχή μας, οι εκτάσεις με σκληρό σιτάρι είναι αυξημένες. Φανταστείτε ότι ήθελα να σπείρω κι άλλα σιτάρια, αλλά δεν έβρισκα σπόρο. Το σκληρό σιτάρι στην περιοχή μας στην Κομοτηνή έχει πάρει στρέμματα από τα ενεργειακά φυτά, τα βαμβάκια, αλλά και τα καλαμπόκια. Καλλιεργητικά πάμε καλά, αλλά ελπίζουμε να πέσουν βροχές, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, τις επόμενες ημέρες. Όσον αφορά στις λιπάνσεις ενδείκνυται η επιφανειακή λίπανση να γίνεται σε δυο δόσεις, Μάρτιο και Απρίλιο”.

Μαγνησία: Τρέχουν να λιπάνουν οι παραγωγοί

Featured Image

Στο φουλ περίοδος λιπάνσεων ενόψει και βροχών τις επόμενες ημέρες στο νομό Μαγνησίας, όπως αναφέρει στο Agronewsbomb, ο Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αύξηση εκτάσεων στα σιτάρια, μείωση στα ενεργειακά, ενώ και καλλιεργητικά πάμε καλά.

Συστάσεις από τον ΘΕΣγη

Το γεωπονικό τμήμα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη ενημερώνει…

Η επιφανειακή λίπανση των σιτηρών κατά το στάδιο του αδελφώματος αποτελεί παράγοντα εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη της επιδιωκόμενης παραγωγής.

Τα θρεπτικά συστατικά που καθορίζουν την εξέλιξη της καλλιέργειας είναι το άζωτο και το θείο τα οποία έχουν ως σκοπό την αύξηση της περιεκτικότητας των καρπών σε πρωτεΐνη το βασικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό και τροφοδοτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα φυτά.

Προτείνεται μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες να πραγματοποιηθεί άμεσα εφαρμογή.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image