Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει κυρίως το μέγεθος του καρπού, τον δείκτη ωρίμανσης και τη συγκέντρωση φαινολών στο ελαιόλαδο, ενώ η έκθεση στο φως τροποποιεί και την όξινη σύσταση του ελαιολάδου.

Όπως αναφέρει το olivonews, αυτό προκύπτει από μια μελέτη που διεξήχθη από πανεπιστημιακούς ερευνητές από την Περούτζια και την Πίζα, οι οποίοι εξέτασαν τη διαθεσιμότητα φωτός και νερού για φωτοσύνθεση και διαπνοή. Προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση της κατάστασης του νερού του δέντρου και του επιπέδου της αναχαίτισης της ηλιακής ακτινοβολίας στα χαρακτηριστικά του καρπού και στην ποιότητα του ελαιολάδου, διεξήχθη μια διετή δοκιμή σε έναν εντατικό ελαιώνα (π.χ. Φραντόιο) στην επαρχία του Λιβόρνο.

Η διαχείριση της άρδευσης έγινε χρησιμοποιώντας ένα σύστημα υποάρδευσης που χορηγούσε 100% (πλήρη άρδευση), 46-48% (έλλειμμα άρδευσης) ή 2-6% (έκτακτη άρδευση) της συνολικής ανάγκης σε νερό του δέντρου, υπολογιζόμενη ως αποτελεσματική εξατμισοδιαπνοή, για περίπου 14 εβδομάδες κατά τη θερινή περίοδο.

Κατά τη συγκομιδή, οι καρποί ελήφθησαν από τρία διαφορετικά σημεία του δέντρου, που χαρακτηρίζονται από διαφορετικό επίπεδο αναχαίτισης της ηλιακής ακτινοβολίας, εκφραζόμενο ως ποσοστό του φωτός που αναχαιτίζεται πάνω από το θόλο: Υψηλό (61-67%), Χαμηλό-Νότιο ( 38 -46%) και Κάτω-Βορράς (27-33%). Οι καρποί με το υψηλότερο ​​βάρος (2,63 g) συλλέχθηκαν στην άνω περιοχή του δέντρου (Top) πλήρως αρδευόμενων ελαιόδεντρων, ενώ το χαμηλότερο φρέσκο ​​βάρος (1,63 g) μετρήθηκε στους καρπούς που συλλέχθηκαν από τη λιγότερο ανώτερη περιοχή των δέντρων που υπόκεινται σε επείγουσα άρδευση μόνο.

Featured Image

Γενικά, στο ίδιο καθεστώς άρδευσης, οι καρποί που εκτέθηκαν περισσότερο στο ηλιακό φως παρουσίασαν υψηλότερο δείκτη ωρίμανσης και περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο στο ελαιοτριβείο σε σύγκριση με τους καρπούς που συγκομίστηκαν στην περιοχή στα κάτω σημεία του δέντρου. Οι ενδιάμεσες τιμές μετρήθηκαν σε καρπούς που βρίσκονται στο κάτω κάτω μέρος του δέντρου. Η συγκέντρωση του ελαϊκού οξέος στο ελαιόλαδο μειώθηκε καθώς αυξήθηκε το επίπεδο αναχαίτισης του φωτός, ενώ το λινολεϊκό οξύ παρουσίασε την αντίθετη συσχέτιση.

Μια θετική συσχέτιση μεταξύ του 3,4-DHPEA-EDA (σεκοριδοειδής παράγωγο), της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο και της ποσότητας φωτός που αναχαιτίζεται από τους καρπούς βρέθηκε σε όλα τα καθεστώτα άρδευσης.

Οι ίδιες φαινολικές ενώσεις έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση με την υδατική κατάσταση του δέντρου, φτάνοντας τις χαμηλότερες τιμές στα έλαια που λαμβάνονται από πλήρως αρδευόμενα ελαιόδεντρα. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα που προέκυψαν σε αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι τόσο το επίπεδο αναχαίτισης φωτός από τον καρπό όσο και η διαθεσιμότητα νερού στο έδαφος επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Featured Image