Η νέα ισπανική σεζόν στο ελαιόλαδο υπόσχεται να είναι εξίσου καταστροφική με την προηγούμενη: οι προβλέψεις των αγροδιατροφικών συνεταιρισμών της ιβηρικής χώρας είναι μόλις 737.000 τόνοι ελαιολάδου, ελαφρώς υψηλότεροι από τους 660.000 της σεζόν 2022/2023.

Αντιμετωπίζουμε δύο διαδοχικές σεζόν παραγωγής μικρότερες από το 50% της μέσης παραγωγής, σύμφωνα με την Cooperativas Agro-alimentarias de España που ζητά από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.

«Η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους – εξηγούν από τον συνεταιριστικό κόσμο – προστέθηκε στις κλιματικές ανωμαλίες των ακραίων θερμοκρασιών στις κρίσιμες στιγμές της ανθοφορίας και της καρπόδεσης κατά την άνοιξη και η δραστική μείωση των πόρων άρδευσης, σημαίνει ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για την εκστρατεία που ξεκινά τον Οκτώβριο του 2023 είναι πολύ χαμηλή παραγωγή, με αρχικές προβλέψεις περί τους 737.000 τόνους ελαιολάδου. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, δύο διαδοχικές καταστροφικές σεζόν. Και όπως ήταν αναμενόμενο, για άλλη μια φορά, η μείωση της παραγωγής δεν θα αντισταθμίσει το κόστος παραγωγής, ακόμη και σε τρέχουσες τιμές. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν θα έχουν εισόδημα για δύο συνεχόμενα χρόνια, προκαλώντας δραματικές καταστάσεις στον χώρο, στους συνεταιρισμούς και στην αγορά.

Featured Image

Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων και προοπτικών – καταλήγει το σημείωμα – για τα Τομεακά Συμβούλια ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών των αγροδιατροφικών συνεταιρισμών της Ισπανίας δεν δικαιολογείται γιατί ο ελαιώνας δεν πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Γεωργίας. Οι αυτόνομες κοινότητες αποτελεί καλλιέργεια προτεραιότητας για τη χορήγηση ενίσχυσης για την ξηρασία που θα καθοριστεί στο υπουργικό διάταγμα που αναμένεται να δημοσιευθεί. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ειδοποιήσει το Υπουργείο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί και οι εταιρείες παραγωγών, οι οποίες θα βρεθούν χωρίς προϊόν στην αγορά και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πάγια έξοδα, αποσβέσεις και προκαταβολικά δάνεια. οι παραγωγοί τους».

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image