Τρεις από τις βασικές ζώνες καλλιέργειας σιτηρών της Ρωσίας κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, επικαλούμενοι τους παγετούς του Μαΐου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και θα μειώσουν τη φετινή σοδειά.

Οι κεντρικές περιοχές Lipetsk, Voronezh και Tambov επέβαλαν έκτακτα μέτρα.

«Οι παγετοί που έπληξαν στις αρχές Μαΐου οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της περιοχής Lipetsk, στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πριν υπογράψει το διάταγμα έκτακτης ανάγκης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φετινή σοδειά θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη».

Στο γειτονικό Voronezh, το περιφερειακό υπουργείο Γεωργίας έγραψε στο Telegram: «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση των καμένων ή με σοβαρές ζημιές καλλιεργειών έχει ξεπεράσει τα 265.000 εκτάρια», ανέφερε το περιφερειακό υπουργείο Γεωργίας στο Telegram.

Στο Ταμπόφ, πιο ανατολικά, ο Κυβερνήτης Μαξίμ Γεγκόροφ υπέγραψε παρόμοια εντολή, με την κυβέρνησή του να επικαλείται “παγετούς των αρχών Μαΐου που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και τις πολυετείς φυτείες”.

Και οι τρεις περιοχές αποτελούν μέρος της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Featured Image

Εκτός από τα σιτηρά, οι περιοχές παράγουν καλλιέργειες όπως πατάτες, ηλίανθοι, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Οι δηλώσεις δεν κατέστησαν σαφές πώς κάθε μία από αυτές τις καλλιέργειες μπορεί να επηρεαστεί από τον παγετό.

Το υπουργείο του Voronezh είπε ότι η ζημιά προήλθε από τον παγετό τις νύχτες 3-4 και 4-5 Μαΐου, όταν η θερμοκρασία αέρος έπεσε στους -4,6 βαθμούς Κελσίου (23,7 Fahrenheit) και η θερμοκρασία του εδάφους στους -5 C (23 F).

Ανέφερε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους αγρότες να «τεκμηριώσουν την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των δεικτών-στόχων», τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να χτυπήσουν για να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και να υποβάλουν αίτηση για πληρωμές ασφάλισης.

Οι αρχές στο Ταμπόφ δήλωσαν ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν έως και -5 βαθμούς Κελσίου σε τέσσερις νύχτες. Είπαν ότι το περιφερειακό υπουργείο Γεωργίας θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση για επιδοτήσεις.

Οι αναλυτές του κλάδου έχουν σημειώσει παγετούς σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης της Ρωσίας, του Βόλγα και του νότου της χώρας. Λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα περαιτέρω κύμα ψύχους που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά από μια πρώιμη, ζεστή άνοιξη.

Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών του 2024 λόγω του ξηρού καιρού στο νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετών δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις.

Στα μέσα Απριλίου, το Υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί σε 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Featured Image