Για την κατάσταση στο βαμβάκι μίλησε στο Agronewsbomb εκ μέρους του Συνεταιρισμού Ορχομενού, κ. Βασίλης Τσαγαλάς.

Όψιμα είναι τα βαμβάκια φέτος στο νομό Βοιωτίας, όπως αναφέρει μιλώντας στο Agronewsbomb ο Βασίλης Τσαγαλάς, εκ μέρους του Συνεταιρισμού Ορχομενού, που σημειωτέον έχει κλείσει και φέτος συμφωνία απορρόφησης του προϊόντος με τιμή 6 λεπτά από την τότε τρέχουσα τιμής της αγοράς.

Κατά τα άλλα, όπως λέει ο κ. Τσαγαλάς, σιγά-σιγά τα βαμβάκι στην περιοχή έχουν σχεδόν επανέλθει στην φυσιολογική τους κατάσταση, όμως η συγκομιδή πρέπει να αναμένεται κοντά στον Οκτώβριο.

2022/23 Προοπτικές- έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA)

Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 1,7 εκατ. μπάλες αυτόν τον μήνα σε 118,0 εκατ. μπάλες, καθώς οι μεγαλύτερες καλλιέργειες σε Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία υπεραντιστάθμισαν την ελαφρώς χαμηλότερη παραγωγή στην Αργεντινή, αναφέρει το USDA σε έκθεσή του στις 12 Ιουλίου.

Featured Image

Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 500.000 δέματα αυτό το μήνα στα 109,7 εκατομμύρια με την υψηλότερη χρήση σε Ινδία που υποστηρίζεται από τα ισχυρότερα λειτουργικά ποσοστά. Το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει ως επί το πλείστον αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα αυξάνονται περισσότερο από 1,0 εκατ. μπάλες στα 93,8 εκατ. λόγω της υψηλότερης παραγωγής στην χώρες του νότιου ημισφαιρίου. Η μέση εποχική αγροτική τιμή των ΗΠΑ για το 2022/23 παραμένει αμετάβλητη στα 82 σεντς.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τιμές spot

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το βαμβάκι ήταν ως επί το πλείστον χαμηλότερα από το WASDE του περασμένου μήνα, με τις τιμές στο διηπειρωτικό Exchange (ICE) που διαμορφώθηκε περίπου στα 80 σεντς ανά λίβρα και οι τιμές spot στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τώρα τις χαμηλότερες τιμή του συμβολαίου νέας καλλιέργειας (Dec-23). Τον περασμένο μήνα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου ήταν περίπου 5 σεντς χαμηλότερα σε σύγκριση με σε σχέση με το συμβόλαιο παλαιάς καλλιέργειας και ως εκ τούτου οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές spot στις ΗΠΑ.

Οι υψηλότερες προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων και οι οικονομικές ανησυχίες στην Κίνα συνεχίζουν να πιέζουν πολλά
εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού. Αυτό αντισταθμίζει τις πρόσφατα ισχυρές εξαγωγικές πωλήσεις των ΗΠΑ, ιδίως από την Κίνα, καθώς αγοραστές επωφελούνται από την πτώση κάτω από τα 80 σεντς στο χρηματιστήριο.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image