Ξεκίνημα της χρονιάς με μεγάλη έκρηξη και για απάτη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Repubblica, η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για τα εγκλήματα της παραχάραξης ουσιών τροφίμων και της παραλαβής κλοπιμαίων μετά την ανακάλυψη διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου, που προέρχεται από σπορέλαια αναμεμειγμένα με β-καροτίνη και χλωροφύλλη.

Δεν εμπλέκονται μόνο μυστικά εργαστήρια, αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πρωτεύουσα που γνωρίζουν ότι αγοράζουν τέτοιου είδους έλαια.

Προς το παρόν, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν 50 εστιατόρια που φέρεται να έχουν εφοδιαστεί με νοθευμένο ελαιόλαδο. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου με μια κρυφή οικονομία που δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιηθεί, η οποία κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πελατών, ιδιαίτερα των τουριστών. Το ελαιόλαδο φέρεται να αγοράστηκε για 3 ευρώ, έναντι ενός μέσου όρου που σήμερα είναι γύρω στα 9 για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μοιράστηκε στις εγκαταστάσεις με εκατό μπουκάλια τη φορά και τους παραδόθηκε απευθείας με ένα φορτηγό.

Featured Image

Το εν λόγω, ψεύτικο εξαιρετικό παρθένο φέρεται να είχε ως βάση του σπορέλαιο άγνωστης προέλευσης και με άγνωστες μεθόδους συντήρησης, διορθωμένο με βήτα-καροτίνη (για να καλύψει τη γεύση) και χλωροφύλλη (για να τροποποιήσει το χρώμα του). Στη συνέχεια, τα πάντα φέρεται να εμφιαλώθηκαν με ετικέτες που έφεραν την ένδειξη “έξτρα παρθένο κατασκευασμένο στην Ιταλία” .

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί από αυτή την έρευνα ότι για πρώτη φορά δεν στοχοποιήθηκε μόνο ο παραγωγός, αλλά οι ίδιοι οι εστιάτορες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα, όσοι αγοράζουν ένα προϊόν αμφιβόλου προέλευσης και σε τιμή υπερβολικά χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, δεν μπορούν να θεωρηθούν απλώς αφελείς. Είναι λοιπόν αγοραστές που γνωρίζουν όχι μόνο την αγορά ενός πλαστού προϊόντος, αλλά και την πιθανή βλάβη στην υγεία των πελατών τους. Συνένοχοι από κάθε άποψη και ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις, κατηγορούμενοι και για παραλαβή κλοπιμαίων.

Πηγή: olivonews

Featured Image