Νέα στοιχεία υπέρ μιας δίαιτας που ευνοεί τη χρήση του ελαιολάδου προέρχονται από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου UMBERTO, που διεξήχθη από το Joint Platform Umberto Veronesi ETS Foundation – Department of Epidemiology and Prevention of the IRCCS Neuromed of Pozzilli ( IS ), σε συνεργασία με την Clinica Mediterranea Cardiocentro της Νάπολης και το LUM “Giuseppe Degennaro” University of Casamassima (BA).

Έρευνες έχουν αναδείξει πώς η κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται με σημαντική μείωση της θνησιμότητας όχι μόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και από όγκους.

Η μελέτη σε 23.000 ενήλικες Ιταλούς

Δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα σχεδόν 23.000 ενηλίκων Ιταλών, ανδρών και γυναικών, συμμετεχόντων στην επιδημιολογική μελέτη Moli-sani, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 12 χρόνια. Λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση τροφίμων ήταν διαθέσιμες για όλους.

«Τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου τεκμηριώνονται ευρέως στη βιβλιογραφία, ειδικά σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία – εξηγεί η Emilia Ruggiero, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Umberto Veronesi ETS στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης του IRCCS Neuromed. –. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις του ελαιολάδου σε σχέση με τον καρκίνο και τα περισσότερα από τα διαθέσιμα δεδομένα προέρχονται από μη μεσογειακούς πληθυσμούς.

Γι’ αυτό θέλαμε να διερευνήσουμε τον ρόλο αυτής της βασικής τροφής της Μεσογειακής Διατροφής και σε σχέση με τη θνησιμότητα από καρκίνο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξε η μελέτη Moli-sani, μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες στην Ευρώπη».

Featured Image

Οφέλη με 3 κουταλιές της σούπας λάδι

Τα αποτελέσματα της μελέτης – εξηγεί η Marialaura Bonaccio, Συν-Κύρια Ερευνήτρια της Κοινής Πλατφόρμας – επιβεβαιώνουν το όφελος της τακτικής κατανάλωσης ελαιολάδου για την καρδιαγγειακή υγεία που σχετίζεται με μείωση κατά ένα τέταρτο των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά το πιο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι, σε σύγκριση με κατανάλωση μικρότερη από μιάμιση κουταλιά της σούπας, η ημερήσια κατανάλωση ελαιολάδου σε ποσότητες ίσες ή μεγαλύτερες από 3 κουταλιές της σούπας (1 κουταλιά της σούπας αντιστοιχεί σε περίπου 10 γραμμάρια λάδι, εκδ.) σχετίζεται με παρόμοια μείωση (23%) στον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο».

« Αυτά είναι δεδομένα που υποδηλώνουν πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις – προσθέτει η Maria Benedetta Donati, κύρια ερευνήτρια της κοινής πλατφόρμας – Στην πραγματικότητα, η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο φαίνεται να εξηγείται, αν και εν μέρει, από τη βελτίωση του προφίλ ορισμένων παραγόντων κινδύνου που συνδέονται συνήθως σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι μια υπόθεση που συναρπάζει πολλούς ερευνητές: διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως όγκοι και καρδιακές προσβολές, θα μπορούσαν να μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και τους ίδιους μοριακούς μηχανισμούς. Με άλλα λόγια, θα υπήρχε ένα «κοινό έδαφος» ή «κοινό έδαφος» στην αγγλική διατύπωση, από το οποίο προέρχονται αυτές οι παθολογίες » .

«Σίγουρα – συνεχίζει ο Donati – θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί που παίζουν. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενσωμάτωσης του ελαιολάδου, ενός κεντρικού στοιχείου της Μεσογειακής Διατροφής, στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες».

Πηγή: olivonews

Featured Image