Η ιστορία του Ελληνικού γιαουρτιού Stani που έχει κατακτήσει την αγορά της Νέας Υόρκης, ξεκινά από ένα μικρό οικογενειακό αγρόκτημα στην πόλη Καλλονή της Λέσβου.

Από την ηλικία των τριών ετών, ο Ιγνάτιος Βασιλέλλης, ιδρυτής της Stani, έδειξε ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές ελληνικές μεθόδους παραγωγής γιαουρτιού, αφού μεγάλωνε στην οικογενειακή φάρμα του στο νησί της Λέσβου, όπου ξεκίνησε η ιστορία του γιαουρτιού για αυτόν. Ασχολήθηκε από νωρίς και απορρόφησε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πέρασαν από την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες στο χρόνο τεχνικές και πρακτικές για να κατασκευάσει το μοναδικό αληθινό ελληνικό γιαούρτι της Αμερικής.

Σε ηλικία 15 ετών, εγγράφηκε στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων. Έπειτα, ανέπτυξε την παραδοσιακή ελληνική επιχείρηση γιαουρτιού, ρυζόγαλου και τυριού με την επωνυμία “Εύγευστον”. Τα προϊόντα του Εύγευστον έγιναν γρήγορα δημοφιλή στο νησί της Λέσβου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Ιγνάτιος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες έτοιμος να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να επεκταθεί και να προσφέρει αληθινά ελληνικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά, γράφει το cibum.gr.

Featured Image

Έτσι, ίδρυσε τη Stani Dairy για να ζωντανέψει το όνειρό του να φτιάξει αληθινό ελληνικό γιαούρτι. Το “Στάνη” είναι ένας φόρος τιμής στις παραδοσιακές ελληνικές αξίες της εταιρείας και αποτελεί αναγνώριση της οικογενειακής φάρμας του Ιγνάτιου στη Λέσβο, όπου ξεκίνησε η αγάπη του για το ελληνικό γιαούρτι.

Ο ίδιος δηλώνει πως υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης ακόμη και σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον των ΗΠΑ. Πιστεύει πως η κατανάλωση γιαουρτιού έχει αυξηθεί σε όλες τις περιπτώσεις φαγητού, μέσα και έξω από το σπίτι, για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο και ενδιάμεσα γεύματα.

Για τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, ο ίδιος ο κος Βεσιλλέλης πιστεύει ότι η παλιά, παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, είναι η μόνη μέθοδος για να δημιουργηθεί πραγματικό ελληνικό γιαούρτι. Οι εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύτηκαν το όνομα “ελληνικό γιαούρτι” για να προωθήσουν την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, αλλά χρησιμοποιούν σκόνες, ζελατίνες και σταθεροποιητές για να κάνουν το προϊόν παχύ σαν γιαούρτι ελληνικού τύπου, όπως ο ίδιος δηλώνει στο Greek Food News.

Featured Image