Featured Image

Του Francesco Cherubini.

Υπάρχει ήδη μεγάλη προσμονή για την εκπαιδευτική συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Giorgio Pannelli , σημείο αναφοράς για την εθνική ελαιοκαλλιέργεια και ένας από τους πιο έγκυρους εκλαϊκευτές στο κλάδεμα, την ημέρα των εγκαινίων της EnoliExpo στο Μπάρι , Πέμπτη 7 Μαρτίου, με έναρξη στις 3 μ.μ. (δωρεάν είσοδος στην έκθεση με εγγραφή στην ιστοσελίδα www.enoliexpo.com) . Μαζί του θα είναι ο αντιπρόεδρος της Σχολής Κλαδεύματος που φέρει το όνομά του, Antonio Filippo Lonobile και ένας από τους εκπαιδευτές της ίδιας Σχολής Antonello Raffaele.

Ο τίτλος – «Η σωτηρία της εθνικής ελαιοκομίας με την επιστημονική-πρακτική μέθοδο» – συνοψίζει πλήρως τις σκέψεις του Pannelli για τη διαχείριση του ελαιώνα. Μια σκέψη που ξεκινά από μια υπόθεση, σχεδόν μια συμφωνία μεταξύ ανθρώπου και ελιάς. Που είναι να «συνδυάσει αμοιβαία συμφέροντα».

Featured Image

«Η ελιά – θυμάται ο Pannelli – μεγαλώνει σαν μεγάλος θάμνος, τόσο πολύ που οι βοτανολόγοι την ορίζουν ως ένα θαμνώδες δέντρο που υποστηρίζεται από πολλούς κορμούς. Το πιο αποδοτικό τμήμα του θόλου, τόσο από φυτικής όσο και από παραγωγικής άποψης, είναι το περιφερειακό γιατί φωτίζεται καλύτερα. Προφανώς, όντας το πιο απομακρυσμένο από το έδαφος, είναι το πιο άβολο για τον παραγωγό. Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το πιο αποδοτικό τμήμα κινείται προς τα κάτω, έτσι ώστε το κλάδεμα και η συγκομιδή να γίνονται ευκολότερα. Και αυτό πρέπει να γίνει με ορθολογικό τρόπο, έχοντας πρώτα απ’ όλα υπόψη την αναλογία φύλλων/ριζών του φυτού: είναι μια ογκομετρική αναλογία που πρέπει να διατηρείται αμετάβλητη, εάν είναι δυνατόν, υπό την τιμωρία μιας ανισορροπίας μεταξύ της βλαστικής δραστηριότητας, η οποία θα τείνει να επικρατούν και παραγωγική δραστηριότητα, η οποία θα έτεινε να υποκύψει. Επιπλέον, το φυτό χρησιμοποιεί τις φυσικές άκρες για να ασκήσει κορυφαία κυριαρχία με την οποία οργανώνει και ελέγχει τη δραστηριότητα ολόκληρου του φυλλώματος. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα μέρος του άνω τμήματος του φυλλώματος για να αποφευχθεί η άμεση προσπάθεια αποκατάστασης σε περίπτωση που εφαρμόζεται κλάδεμα ή πολτοποίηση. Η μέθοδος εκγύμνασης με πολυκωνικό αγγείο παραμένει μέχρι σήμερα ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός μεταξύ των φυσιολογικών αναγκών της ελιάς και των οικονομικών αναγκών του παραγωγού . Το φυτό θα δει την πρωταρχική του ανάγκη να παράγει άφθονα φρούτα ικανοποιημένη, όπως και ο παραγωγός που, περιορίζοντας τη δραστηριότητα του άνω τμήματος του φυλλώματος προς όφελος του κατώτερου πλούσιου σε καρποφόρους κλάδους, τώρα καλύτερα εφοδιασμένου και φωτισμένου, θα δει το φυσική παραγωγική δυνατότητα. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να καταφύγετε σε δραστικό κλάδεμα (μεταρρύθμιση) εφαρμόζοντας, αντ’ αυτού, ένα απλό κλάδεμα ετήσιας συντήρησης που θα σας επιτρέψει να λειτουργείτε με μέσο ρυθμό μόλις 10 λεπτών ανά φυτό».

Και για τις θεραπείες μετά το κλάδεμα , η Pannelli είναι δραστική: «Θα πρέπει να γίνονται θεραπείες για ασθένειες, το κλάδεμα δεν είναι ασθένεια ». Σε ένα πρόσφατο άρθρο αφιερωμένο ακριβώς στο κλάδεμα, η Pannelli είχε ήδη την ευκαιρία να αναδείξει μια ακριβή ιδέα σε αυτήν την εφημερίδα μας: « Οι τομές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις ιδιόμορφες θεραπευτικές μεθόδους της ελιάς . Η ελιά χρησιμοποιεί μια στρατηγική που βασίζεται στο θάνατο του στρώματος ιστού κάτω από το κόψιμο, που ακολουθείται από το σχηματισμό φραγμών διαμερισμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις χρησιμοποιώντας τις φαινολικές και ταννικές ουσίες που έχει σε αφθονία (ενεργειακά πολύ ακριβές), για να αποτρέψει τη διείσδυση των μυκήτων μέσα στο φυτό . Για το λόγο αυτό πρέπει να μείνει ένα μικρό περιθώριο ανάμεσα στο κλαδί που κόβεται και σε αυτό στο οποίο στηρίχθηκε. Και πάνω απ’ όλα κανένας στόκος, για το καλό». Για να επιστρέψουμε στις θεραπείες, ο πρώην διευθυντής του Crea di Spoleto καταλήγει: «Πρέπει να γίνονται τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε κατά το κλάδεμα, το φυτό να είναι ήδη προστατευμένο. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη δυνατή θεραπεία είναι να διατηρείτε πάντα το φυτό σε καλή υγεία . Και η υγεία του φυτού φροντίζεται όλο το χρόνο».

Πηγή: olivonews