«Εμπαιγμός της Κυβέρνησης για την καταβολή της οικονομική ενίσχυσης ‘ΑΜΑΛΘΕΙΑ’ προς τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας».

Την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» επικρίνει με εκ νέου με δήλωση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Το σχετικό οικονομικό μέτρο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση το Μάιο του 2023, για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν λόγω Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων παραγωγών μας.

Featured Image

Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει:
«Σε συνέχεια Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τον Οκτώβριο του 2023 με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτής οικονομικής ενίσχυσης ‘ΑΜΑΛΘΕΙΑ’, δεδομένης της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής απραξίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, προέβη εκ νέου σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την 24/01/2024 την με αρ. πρωτ. 2803 Ερώτηση με θέμα: ‘Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής’».

Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα:
«Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης … δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων…Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχολίασε:
«Η ελλειμματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της.
Αν και γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, λόγω της δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την ανακούφιση των παραγωγών μας.
Κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική, συνεχίζει τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τις αόριστες δικαιολογίες της, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια κενά της αγροτικής της πολιτικής.
Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απραξία της Κυβέρνησης να επιλύσει το εύρος των προβλημάτων των κτηνοτρόφων.
Το ΠΑΣΟΚ σε πείσμα όλων αυτών θα συνεχίσει με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις και την άσκηση εποικοδομητικής κριτικής να αναδεικνύει τα υφιστάμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας με σκοπό την επίλυση τους».

Featured Image