Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έγινε η έκτακτη συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού η οποία ασχολήθηκε με το καυτό θέμα των «κόκκινων δανείων» και τη δεινότατη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Οργάνωση.

Η συνέλευση έγινε στα γραφεία του ΕΑΣΖ στο Λυκούδι με πολύ ικανοποιητική συμμετοχή και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για τη στάση των κυβερνήσεων και την αδιαφορία τους στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη στιγμή που έκλεισαν την Αγροτική τράπεζα και πούλησαν τα δάνεια στα γνωστά funds, ενώ το υγιές τμήμα της ΑΤΕ το έδωσαν στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Την ενημέρωση για την κατάσταση έκανε ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ.

Αρχικά ο κ. Διονύσιος Βερτζάγιας είπε ότι είναι σε επικοινωνία με τον δικηγόρο τους που έχει αναλάβει την υπόθεση του Συνεταιρισμού και περιμένουν καθώς σε αυτή τη φάση η εταιρεία PQH που διαχειρίζεται το δάνειο, βρίσκεται χωρίς διοίκηση.

«Το χρέος των 2.9 εκατομμυρίων ευρώ δεν μας απαντάνε γιατί έφτασε στα 9 εκ. € και ισχυρίζονται πως θα τα πούμε στα δικαστήρια» είπε ο κ. Βερτζάγιας και ακολούθως έκανε γνωστή την πρόταση για «κούρεμα’ του χρέους, θέση που διατυπώνει και η ΕΘΕΑΣ, δηλαδή ο φορέας για την ένωση των συνεταιρισμών σε όλη τη χώρα.

«Το κούρεμα του χρέους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των τραπεζών» συμπλήρωσε ο κ. Βερτζάγιας που κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις για αδιαφορία και έκανε γνωστό πως εξαφανίστηκαν τα χρέη των κομμάτων που έχουν πάρει δάνεια και προφανώς θέλουν να τα πληρώσουν οι αγρότες.

Featured Image

Ο Διευθυντής Πέτρος Βισβάρδης στην ομιλία του είπε ότι έκλεισαν μέσα σε μία νύχτα της Αγροτική τράπεζα και όλα τα χρήματα που είχε λάβει σαν δάνεια ο ΕΑΣΖ ήταν 2,9 εκ. ευρώ. Είπε ότι από το 2014 ζητούν διακανονισμό για το χρέος αλλά δεν έγινε αποδεκτό κι ακόμα ότι επισκέφθηκαν την Τράπεζα της Ελλάδος που δεν τους έδωσε απάντηση.

«Ανά τρίμηνο οι τόκοι γίνονται κεφάλαιο και ανατοκίζονται. Πληρώνουμε 700 χιλιάδες ευρώ τόκους το χρόνο» συμπλήρωσε ο Διευθυντής.

Ο κ. Ανδρωνάς που ήταν στο παρελθόν Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ζήτησε να ενημερωθεί ο Βουλευτής Ζακύνθου και κατηγόρησε τους πολιτικούς για αδράνεια και ανυπαρξία

Στις τοποθετήσεις και ομιλίες που έγιναν, υπήρξαν αναφορές για αντι-αγροτική πολιτική και επισημάνθηκε ότι ο Συνεταιρισμός πρέπει να κρατηθεί στη ζωή παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει. Τώρα στην ουσία υπολειτουργεί και είναι προ των θυρών της κατάρρευσης αλλά αναφέρθηκε ότι πρέπει να γίνει μία γενναία προσπάθεια για να διατηρηθεί και να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του σε όφελος του αγροτικού πληθυσμού.

Πηγή: ermisnews.gr

Featured Image