Πόσο υψηλά θα είναι τα τιμολόγια; Ποια προϊόντα θα επηρεαστούν;

Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν για εισαγωγές δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που ταξινομούνται επί του παρόντος στα κεφάλαια 10, 12, 14, 15 και 23 της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (ΣΟ).

Οι νέοι δασμοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αρκετά υψηλοί ώστε να αποθαρρύνουν τις τρέχουσες εισαγωγές. Ανάλογα με το συγκεκριμένο προϊόν, θα αυξηθούν είτε σε 95 € ανά τόνο, είτε σε κατ’ αξία δασμό 50%. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καμία από τις ποσοστώσεις του ΠΟΕ της ΕΕ για τα σιτηρά που προσφέρουν καλύτερη δασμολογική μεταχείριση για ορισμένα προϊόντα.

Γιατί να χρησιμοποιήσουμε δασμούς αντί για κυρώσεις;

Πρακτικά, οι δασμοί σε αυτήν την περίπτωση επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα στην εγχώρια αγορά της ΕΕ για σιτηρά με τις κυρώσεις: δηλαδή, περιορισμός της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ και άρνηση εσόδων από τις εξαγωγές της Ρωσίας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δασμοί είναι τόσο υψηλοί που ουσιαστικά καταστέλλουν τις ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ.

Η διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με τις εισαγωγές και άλλες απαγορεύσεις που εγκρίθηκαν στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ, η επιβολή εισαγωγικών δασμών δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τις αγορές, τις μεταφορές ή την παροχή βοηθητικών υπηρεσιών όπως χρηματοδότηση, ασφάλιση ή μεταφορά. Αυτό σημαίνει ότι τα προτεινόμενα αυξημένα τιμολόγια θα συνεχίσουν να επιτρέπουν:

ανεμπόδιστη διαμετακόμιση μέσω της ΕΕ·
δωρεάν αγορές και πωλήσεις ρωσικών σιτηρών·
αποθήκευση σε τελωνειακές αποθήκες της ΕΕ·
μεταφορά με πλοία της ΕΕ· και
την παροχή ασφαλιστικών και χρηματοδοτικών υπηρεσιών για το εμπόριο ρωσικών σιτηρών.
Είναι σημαντικό, επομένως, οι προτεινόμενοι δασμοί δεν θα επηρεάσουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αντιθέτως, αναμένεται να δημιουργήσουν κίνητρο στη Ρωσία να εξάγει σε αγορές προορισμού εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ποια είναι τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα γεωργοεμπορικά στοιχεία για τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ; Πώς συγκρίνεται με τις συνολικές εισαγωγές της ΕΕ;

Η Ρωσία εξήγαγε 4,2 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων στην ΕΕ το 2023, αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Λευκορωσία εξάγει περιορισμένες ποσότητες δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων προϊόντων στην ΕΕ το 2023 – 610.000 τόνους, αξίας 246 εκατ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους εμπορικούς εταίρους, το 2023 η ΕΕ εισήγαγε 37,2 εκατομμύρια τόνους δημητριακών και 39,1 εκατομμύρια τόνους προϊόντων ελαιούχων σπόρων, σε σύγκριση με 21,7 και 39,6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα το 2021. Οι τιμές της ΕΕ για αυτά τα προϊόντα έχουν μειωθεί σημαντικά και προοδευτικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όταν οι τιμές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ ως αποτέλεσμα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργήθηκε από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Featured Image

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές στην ΕΕ παραμένουν ένα αρκετά μικρό κομμάτι της συνολικής εικόνας της προσφοράς για αυτά τα προϊόντα, με τους εγχώριους προμηθευτές να παρέχουν 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία.

Αναμένετε αύξηση των εισαγωγών αυτών των προϊόντων από την Ουκρανία;

Τα προτεινόμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση των εισαγωγών σιτηρών της ΕΕ από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία κατά σχεδόν 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Αυτό το έλλειμμα προσφοράς θα καλυφθεί εν μέρει από την εγχώρια παραγωγή της ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα ωφελήσει τους αγρότες της ΕΕ που θα μπορούν να πωλούν στην ΕΕ. Επιπλέον, το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει με εισαγωγές από τρίτες χώρες που παραδοσιακά προμηθεύουν την αγορά της ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ουκρανία, η Σερβία ή η Αργεντινή.

Γιατί δεν έχετε προτείνει στο παρελθόν αυξημένους δασμούς στα ρωσικά σιτηρά;

Η αλλαγή των συνθηκών και η αλλαγή των αντιληπτών κινδύνων απαιτούν προσαρμογή της πολιτικής της ΕΕ. Υπάρχει πλέον μεγαλύτερος κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές προϊόντων σιτηρών για να δημιουργήσει διαταραχές στην αγορά της ΕΕ. Καθώς το πλεόνασμα σιτηρών της Ρωσίας αυξάνεται, εν μέρει λόγω των παράνομα κατασχεθέντων ουκρανικών σιτηρών, και η ικανότητά της να πωλεί στις παγκόσμιες αγορές έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη σταδιακή ανάκτηση της πρόσβασης της Ουκρανίας στις παγκόσμιες αγορές, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος η αγορά της ΕΕ να γίνει προορισμός για καλλιέργεια. Ρωσικά πλεονάσματα.

Η αγροτική κοινότητα της ΕΕ ειδικότερα έχει εκφράσει ανησυχίες για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της αγοράς, όπως και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αμέσως μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Αυτό έγινε για να υποστηριχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με την ΕΕ να διασφαλίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα της δεν επηρεάζουν την ικανότητα της Ρωσίας να προμηθεύει τον κόσμο με τα απαραίτητα προϊόντα σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών επιχειρήσεων ρωσικών σιτηρών από το εσωτερικό και της διέλευσης μέσω του εδάφους της ΕΕ.

Αυτή η ικανότητα δεν θα επηρεαστεί από την προτεινόμενη επιβολή τιμολογίων.

Γιατί η Λευκορωσία είναι επίσης στόχος αυτών των δασμών;

Η Λευκορωσία έχει πολύ ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και υποστηρίζει την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και στρατιωτικά. Η μη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στους προτεινόμενους αυξημένους δασμούς που στοχεύουν στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση της Λευκορωσίας για να παρακάμψει τους δασμούς της ΕΕ για να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.

Featured Image