Η Γαλλία αποσύρει από την αγορά κολοκύθια που εισήχθησαν από την Ισπανία όταν βρέθηκαν με περίσσεια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Οι Γαλλικές αρχές προχώρησαν στην απόσυρση από την αγορά κολοκυθιών που είχαν εισαχθεί από την Ισπανία, όταν διαπιστώθηκε ότι περιείχαν υπερβολική παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως αναφέρθηκε από το σύστημα RASFF Rapid Alert Alert System for Food and Feed, RASFF με αριθμό αρχείου 2024.2969.

Η απόσυρση των ισπανικών κολοκυθιών αποφασίστηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την εισαγωγική εταιρεία, στον οποίο βρέθηκαν θετικα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων όταν διαπιστώθηκε υπερβολική παρουσία του εντομοκτόνου Flonicamid ή Flonicamide. Το RASFF το κατατάσσει ως σοβαρό, αν και τα κολοκυθάκια δεν έφτασαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η αντίστοιχη ανάλυση έδειξε παρουσία Flonicamide στα κολοκυθάκια 0,75 mg/kg – ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να ορίζεται στα 0,5 mg/kg – ppm.

Featured Image

Φλονικαμίδη

Το Flonicamide είναι μια εντομοκτόνος ουσία, από την οικογένεια των Pyridinecarboxamides, που δρα με την επαφή και την κατάποση, που χρησιμοποιείται κατά των θρίπες, αφίδες και λευκές μύγες. Έχει επίδραση στις αφίδες σε διαφυλλικές εφαρμογές και κατά των ανώριμων σταδίων των λευκών μυγών σε εφαρμογές που γίνονται με άρδευση μετά τη μεταφύτευση.

Είναι προϊόν χαμηλής τοξικότητας αν εισχωρήσει στο σώμα από το στόμα, το δέρμα ή της εισπνοής, αν και μπορεί να προκαλέσει τρόμο, ζάλη και υπερευαισθησία ή, σε περίπτωση κατάποσης, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία και διάρροια.

Featured Image