Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών 19.4.2024 από τη… ματιά του Incofruit Hellas.

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές.

Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ. Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας.

Τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού , επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά.

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας και από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 54.500 τόνους αυξημένες +9,3% έναντι 49.800 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 με την ζήτηση σταθερά ανοδική.

Οι εξαγωγές τοματών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 18.400 τόνους έναντι 20.300 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023 μειωμένες κατά -9,6% και ότι ήδη έχουν ενταθεί οι εισαγωγές τομάτας ανερχόμενες μέχρι σήμερα σε περ.1100 τόνους έναντι 400 τ. πέρσι.

Featured Image

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/23-19/4/24 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 30.686 έναντι 60.225 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων με το ίδιο χρονικό διάστημα δημιουργεί ερωτήματα η τυχόν ελληνοποίησή τους για την διάθεση τους στην εγχώρια αγορά & σε περιπτώσεις εξαγωγής εφιστάται αφ ενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Οι εξαγωγές αγγουριών 1/9/23-19/4/24 ανέρχονται σε 63.982.τ. έναντι 59.814.την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο 7%.

Καταγράφεται μειωμένη ροή εξαγωγής πορτοκαλιών με 257.920 τόνους -15% έναντι 302.406τ. και μανταρινιών με 135.549 τόνους -12,1% έναντι 154.232 τ. την περίοδο 2022/23 δεδομένου ότι τα αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις καταναλωτικές αγορές ακόμη και τις βαλκανικές στην δε Χώρα μας από την αρχή του χρόνου έχουν εισαχθεί 1.450 περ. τόνοι εκ των οποίων οι 1.350 από Αίγυπτο ποικιλίας Βαλέτσια.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Ευρ.Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

«Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της Χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών, την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται.

Γ. Πολυχρονάκης

Featured Image