Τελευταία είναι σε εξέλιξη μια κοινή προσπάθεια των αρμόδιων υπουργείων και φορέων μεταξύ αυτών και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), με σκοπό τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τα αγροβολταϊκά.

Ο Σύνδεσμος έχει επεξεργαστεί μια πρόταση εκτιμώντας πως θα είναι ένας καλός λόγος να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μέσα από τη στήριξη των αγροβολταϊκών.

Μιλώντας στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κώστας Σπανούλης σημείωσε πως ο ΠΑΣΦ έχει καταθέσει έγκαιρα προτάσεις για τα αγροβολταϊκά τα οποία αναπτύσσονται σε αρκετές χώρες της ΕΕ, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες και ενέργεια να παράγουν και αγροτικά προϊόντα, τα οποία προστατεύονται κιόλας από τις καιρικές συνθήκες λόγω αυτής της τεχνολογίας.

Πρόσφατα έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι ο συνδυασμός της γεωργίας και της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μόλις 1% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση των στόχων της ΕΕ για το 2030 – 720 GW συνεχούς ρεύματος – για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Featured Image

Σύμφωνα με την έκθεση «αυτή η εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων γης παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες: σε αντίθεση με τα συμβατικά επίγεια φωτοβολταϊκά συστήματα, στις αγροβολταϊκές εφαρμογές τα πάνελ εγκαθίστανται με τέτοιο τρόπο ώστε οι γεωργικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια φρούτων, να παραμένουν η κύρια χρήση της γης. Τα πάνελ μπορούν να παρέχουν σκίαση για να μετριάσουν τις υψηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες και να προσφέρουν προστασία από τις έντονες καιρικές συνθήκες. Ομοίως, τα θερμοκήπια μπορούν να κατασκευαστούν από ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα καταθέσει και νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των αγροβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε και ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image