Οι τιμές λιανικής και των οκτώ μεγάλων λιπασμάτων ανέβηκαν υψηλότερα τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τα άνυδρα, MAP και UAN32 να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η DTN πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις σε πωλητές λιανικής λιπασμάτων κάθε εβδομάδα για να συντάξει εκτιμήσεις τιμών και θεωρεί σημαντική μια αλλαγή τιμής 5% ή περισσότερο.

Οι τιμές των άνυδρων αυξήθηκαν κατά 16% κατά μέσο όρο στα 804 δολάρια ανά τόνο. Το MAP και το UAN32 ανέβηκαν το καθένα κατά 7% στα 794 $/τόνο και 418 $/τόνο, αντίστοιχα.

Οι τιμές των υπόλοιπων πέντε λιπασμάτων ήταν όλες υψηλότερες από τον περασμένο μήνα, αλλά λιγότερο σημαντικά. Το DAP κοστίζει κατά μέσο όρο 711 $/τόνο. ποτάσα, 506 $/τόνο. ουρία, $575; 10-34-0, 613 $/τόνο. και UAN28, 356 $/τόνο.

Σε τιμή ανά τόνο σε βάση αζώτου, η μέση τιμή ουρίας ήταν 0,63 $/lb.N, άνυδρη 0,49 $/lb.N, UAN28 $0,64/lb.N και UAN32 $0,65/lb.N.

Featured Image

Οι τιμές της αμμωνίας σταθεροποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, κλείνοντας ένα έτος σχεδόν ρεκόρ πωλήσεων για τους παραγωγούς λιπασμάτων, έγραψε ο Λόγκαν Γκαρσία, δημοσιογράφος αγοράς της Fertecon, S&P Global Commodity Insights, στο DTN Fertilizer Outlook. Αρκετά εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας της OCI στο Weaver της Αϊόβα, είναι εκτός λειτουργίας, συμβάλλοντας στη μείωση των προμηθειών.

«Οι γραμμές μεταφοράς στις ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένες τον Σεπτέμβριο λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Μισισιπή, καθώς και λόγω της μικρής διαθεσιμότητας σιδηροδρομικών και φορτηγών», είπε. «Οι περιορισμένες προμήθειες καθώς και οι προσδοκίες για μια καλή περίοδο εφαρμογής το φθινόπωρο δείχνουν μια πιο σταθερή εικόνα για τις τιμές της αμμωνίας στις ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα».

Η Yara και η Mosaic συμφώνησαν σε μηνιαία τιμή συμβολαίου στην Τάμπα 575 $ ανά μετρικό τόνο που περιλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς για τον Οκτώβριο. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από 390 $/μετρικό τόνο τον περασμένο μήνα. Ο Garcia αναφέρει επίσης ότι οι τιμές χονδρικής στην ανατολική Οκλαχόμα αυξήθηκαν στο τέλος του μήνα σε περίπου 700 δολάρια ανά τόνο, περίπου 200 δολάρια από τα τέλη Αυγούστου.

Όλα τα λιπάσματα είναι πλέον διψήφια χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το 10-34-0 είναι 19% χαμηλότερο. Το MAP είναι 20% λιγότερο ακριβό. Η DAP υποχωρεί κατά 23%. Η ουρία είναι 30% λιγότερο δαπανηρή, τόσο το UAN28 όσο και το UAN32 είναι 38% χαμηλότερα, η ποτάσα είναι 42% φθηνότερη και η άνυδρη είναι 43% φθηνότερη από το προηγούμενο έτος.

Η DTN συγκεντρώνει προσφορές τιμών λιπασμάτων από λιανοπωλητές γεωργίας κάθε εβδομάδα για να καταρτίσει τον Δείκτη Λιπασμάτων DTN. Το DTN ξεκίνησε για πρώτη φορά την αναφορά δεδομένων τον Νοέμβριο του 2008.

Featured Image