Ανάστατοι είναι από την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες της Ηλείας, καθώς οι επιδοτήσεις που μπήκαν στους λογαριασμούς τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν αρκετά κουτσουρεμένες.

Πολλοί δε, έχασαν όπως ανέφεραν το «πρασίνισμα» ενώ η εικόνα που διαμορφώθηκε μετά και την προχθεσινή πληρωμή είναι ότι η επιδότηση έφτασε μειωμένη κατά 45% σε όλους τους αγρότες της Ελλάδας. Όπως τόνισαν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αλλά και τις Ομάδες Παραγωγών να βρίσκονται ήδη σε αναβρασμό και συζητήσεις με τα επιτελεία τους. Μάλιστα από την ερχόμενη Τετάρτη και πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος οι αγρότες αναμένεται να ζητήσουν έγγραφες εξηγήσεις τόσο από το υπουργείο όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η φετινή χρονιά προκάλεσε σημαντικές ανατροπές στην πρωτογενή παραγωγή της Ηλείας με τους αγρότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διεκδικήσουν μέσα από τους αγώνες τους τα δικαιώματά τους καθώς η ακαρπία από την μία αλλά και οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους προηγούμενους μήνες σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κλάδο. Επίσης αυτό που αναμένουν, όπως τόνισαν οι αγρότες του Νομού που από προχθές είδαν στους λογαριασμούς τους τις μειωμένες επιδοτήσεις, είναι και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές των προηγούμενων μηνών τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει και τόνισαν πως ο αγώνας θα είναι ακόμα μεγαλύτερος σε περίπτωση που τα πορίσματα δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική ζημιά ή που σε περίπτωση τα πορίσματα έχουν μηδενικές αποζημιώσεις.

Πάντως η νέα χρονιά φαίνεται πως θα βρει τους αγρότες στα «κάγκελα» με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν να είναι μονόδρομος για τους ίδιους. Το γεγονός ότι έπρεπε να θέσει προτεραιότητες το αρμόδιο υπουργείο και να προβεί άμεσα στους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να μην χαθεί το 45% της φετινής επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Οι γιορτές θα μας βρουν στον δρόμο», τονίζουν οι αγρότες της Ηλείας, που ζητούν να διορθωθούν τα όποια λάθη και να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Από την νέα εβδομάδα θα υπάρξουν και νεότερες εξελίξεις για το πώς θα επιλέξει να κινηθεί ο αγροτικός κόσμος του Νομού.

Θεόδωρος Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας
«Γνωρίζαμε στην διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ ότι στον πρώτο πυλώνα θα είναι μειωμένες οι επιδοτήσεις και θα μεταφερθούν στον δεύτερο πυλώνα. Όμως το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποτέ δεν είχαν διευκρινίσει τι θα παίρνει ο κάθε παραγωγός. Υπήρχε μια διαστρέβλωση και κατά την διάρκεια των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν διευκρινίστηκε το ποσό που θα παίρνει ο κάθε αγρότης. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και βάση του νέου συστήματος το Πάσχα του 2024 θα γίνει η εξόφληση των οικολογικών μοντέλων, το λεγόμενο πρασίνισμα. Μέχρι τότε πολλοί παραγωγοί θα έχουν διορθώσει και θα έχουν μπει στα νέα οικολογικά σχήματα, όπως προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Πολλοί θα δουν τις εξοφλήσεις τους μέχρι το Πάσχα ωστόσο οι χαμένοι είναι κυρίως οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση, οι βαμβακοπαραγωγοί που εξοφλήθηκαν με πολλές μειώσεις στην βασική ενίσχυση.
Είναι λάθος ότι μειώνονται οι επιδοτήσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα δούμε ότι πολλοί μικρομεσαίοι παραγωγοί θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Οι αγρότες είναι δικαίως απογοητευμένοι και απελπισμένοι. Έχουμε κάνει προτάσεις να μην χαθούν τα οικολογικά σχήματα και στην πορεία οι παραγωγοί να προσαρμοστούν στην νέα ΚΑΠ και στα μοντέλα που αυτή έχει».

Featured Image

Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Νομού Ηλείας
«Εμείς μετά και από αυτές τις εξελίξεις, ετοιμάζουμε στοιχεία και αν δεν διορθωθεί η κατάσταση θα καλέσουμε τον κόσμο σε συναντήσεις να δούμε πως θα αντιδράσουμε. Με έχουν καλέσει πολλοί αγρότες από όλο τον νομό Ηλείας και δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα κάνουμε κινήσεις. Περιμένουμε να έρθουν και τα πορίσματα από ζημιές καύσωνα στην βιομηχανική τομάτα, καύσωνα και βροχές στην σταφίδα, στα καρπούζια κλπ. Εάν στα πορίσματα αυτά δεν έχουν βάλει ότι λαμβάνουμε αποζημίωση τότε θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Την ερχόμενη Τετάρτη θα αποστείλουμε επιστολή όπου θα ζητήσουμε έγγραφες εξηγήσεις και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από το υπουργείο να ενημερώσουν τον κόσμο».

Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ
«Όπως το είχαμε δει και την προηγούμενη φορά το 70% της βασικής έτσι και τώρα η αποζημίωση που λάβαμε είναι κουτσουρεμένη. Το πρασίνισμα είναι άφαντο. Σε κάποιους περισσότερο σε άλλους λιγότερο. Είναι πολύ χαμηλή πλέον η επιδότηση και αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι. Πανελλαδικά έχουμε αποφασίσει να συνεδριάσουμε ξανά και θα δούμε πως θα μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας. Οι αγρότες σίγουρα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατί η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει».

Δημήτρης Κουλούρης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Γαστούνης
«Δυστυχώς οι αγρότες έλαβαν τα μισά χρήματα επιδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχασαν το 45% από την επιδότηση η οποία καταβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή στους λογαριασμούς. Το υπουργείο ρίχνει ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αντίστροφο. Αυτή την στιγμή όλη η Ελλάδα βοά και στην Ηλεία κάνουμε κηδεία. Πώς θα περάσουμε γιορτές, πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας; Θεωρώ πως ήταν άστοχες οι επιλογές του υπουργείου. Για εμένα φταίει ο αρμόδιος υπουργός που έπρεπε να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς να προστατέψει τους αγρότες για να πάρουμε την επιδότηση που παίρναμε. Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις από αυτή την εξέλιξη».

Πηγή: patrisnews.com

Featured Image