Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πατάτα Κ. Νευροκοπίου, η οποία ήρθε πρώτη στον παγκόσμιο διαγωνισμό TASTE ATLAS AWARDS 2023-2024, με ψήφους καταναλωτών από όλο τον κόσμο.

Όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Δράμας, δημοσιεύτηκε ο κατάλογος World Taste Atlas για το 2023/2024 ο οποίος περιλαμβάνει τη λίστα με τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, και τα καλύτερα προϊόντα ανά κατηγορία βασιζόμενος στην προτίμηση του κοινού.

Το TasteAtlas στον διαγωνισμό AWARDS 2023-2024, κατέταξε στην κατηγορία “POTATOES”, πρώτη (1η ) την Πατάτα Κ. Νευροκοπίου ανάμεσα σε πολλές άλλες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις ψήφους του κοινού που αναγνώρισε την καλύτερη πατάτα στην γεύση και την ποιότητα.

Featured Image

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Taste Atlas η πατάτα Κ. Νευροκοπίου έλαβε βαθμολογία από το κοινό 4,39 ενώ ακολουθούν με μικρότερες βαθμολογίες πατάτες από Κολομβία, Καναδά, Γαλλία και άλλες χώρες. Ταυτόχρονα το προϊόν αναφέρεται σε κείμενο που το συνοδεύει όσον αφορά την Γεωγραφική του ένδειξη, τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες και την υψηλή ποιότητα του.

Στο σχετικό κείμενο του διαγωνισμού αναφέρονται τα εξής: «Η πατάτα αυτή καλλιεργείται στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και στις περιοχές Κάτω Βροντού, Περιθωρίου, Δασωτού, Λευκογείων, Χρυσοκεφάλου, Οχυρού, Βαθυτόπου και Καταφύτου. Αυτές οι πατάτες καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή τη δεκαετία του 1920 και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ανώτερης ποιότητάς τους. Οι πατάτες Κάτω Νευροκοπίου είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, άμυλο και πρωτεΐνες χάρη στις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα αμμώδη εδάφη. Καλλιεργούνται το καλοκαίρι για συγκομιδή τον Σεπτέμβριο, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και οι βροχοπτώσεις υψηλότερες».

Featured Image