Τον Ιανουάριο του 2023, η συλλογή αγελαδινού γάλακτος συνέχισε να μειώνεται (-1,4%). Αυτή η μείωση παρατηρήθηκε στις περισσότερες λεκάνες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αντίθετα, στις αρχές του έτους, οι τιμές του συμβατικού γάλακτος συνέχισαν να ανεβαίνουν. Ανεβαίνουν και οι τιμές του γάλακτος με ΠΟΠ/IGP και του βιολογικού γάλακτος.

Η παραγωγή συσκευασμένης κρέμας και βουτύρου αυξήθηκε, ενώ αυτή του συσκευασμένου γάλακτος συνέχισε να μειώνεται. Αυξήθηκε επίσης η παραγωγή μαλακών τυριών, υποστηριζόμενη από την αύξηση της παραγωγής Camembert.

Τον Ιανουάριο του 2023, η συλλογή αγελαδινού γάλακτος στη Γαλλία μειώθηκε και πάλι κατά 1,4% από έτος σε έτος. Αντίθετα, η τιμή του συμβατικού κανονικού γάλακτος (εκτός βιολογικού και ΠΟΠ/IGP) συνέχισε να αυξάνεται (+25,5%) και διαμορφώθηκε στους 470 C/1000 λίτρα.

Για όλους τους τύπους γάλακτος συνδυαστικά, η τυπική τιμή αυξήθηκε κατά 23,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε C483/1.000 λίτρα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η συλλογή γάλακτος στην Ευρώπη (ΕΕ27) αυξήθηκε κατά 0,9% από έτος σε έτος, αλλά παρέμεινε σταθερή μέχρι στιγμής φέτος. Αυξάνεται στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία και παραμένει πτωτικά στην Ιταλία και την Ισπανία

ΤΙΜΕΣ

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, ο δείκτης τιμών γάλακτος DOP/IGP αυξάνεται έντονα (+18,5%).

Featured Image

Η ποσόστωση βιολογικού γάλακτος μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 5,0% της συνολικής συλλογής, έναντι 5,3% τον Δεκέμβριο.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παραμένει το γάλα με ΠΟΠ/IGP, με το 16,8% της συνολικής συλλογής.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τον Ιανουάριο του 2023 στη Γαλλία, η παραγωγή συσκευασμένης κρέμας και βουτύρου αυξήθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (+2,5% και +5,8% αντίστοιχα). Η αύξηση ήταν πιο περιορισμένη στην περίπτωση των γιαουρτιών και των γαλακτοκομικών επιδορπίων (+1,1%).

Η παραγωγή συσκευασμένου γάλακτος συνεχίζει να μειώνεται.

Την ίδια περίοδο, ο συνολικός όγκος παραγωγής τυριού παρέμεινε σταθερός. Μεταξύ αυτών, τα μαλακά τυριά είναι αυτά που προοδεύουν περισσότερο, με οδηγό το Camembert, το οποίο αυξάνεται κατά 7,0%. Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή των φρέσκων τυριών και των μαγειρεμένων συμπιεσμένων τυριών, ενώ των άψητων τυριών μειώθηκε κατά 5,1%.

Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος σε σκόνη. Αυτή της καζεΐνης και της καζεϊνικής συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, ενώ αυτή του ορού γάλακτος και της σκόνης ορού γάλακτος μειώθηκε.

Featured Image