Χιλιάδες νησιώτες που καλλιεργούν ελαιώνες σε αναβαθμίδες έμειναν έξω από το οικολογικό σχήμα για τις αναβαθμίδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ελαιώνα στην Λέσβο, περιοχή Αλυφαντών, με σέτια (σ.σ. σέτια ονομάζονται στην Λέσβο η αναβαθμίδες) που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα.

Χιλιάδες είναι οι νησιώτες αγρότες που βρέθηκαν στην ίδια θέση καθώς μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής απαιτεί τα αγροκτήματα να έχουν κλήση 40% για να πάρουν επιδότηση από το οικολογικό σχήμα των αναβαθμίδων. Μόνο που εδάφη με κλήση από 40% και άνω είναι κατάλληλα για αναρρίχηση κι όχι για καλλιέργεια, σύμφωνα με το site stonisi.gr.

Featured Image

Η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων αποκαλύπτει τις κινήσεις που γίνονταν στο παρασκήνιο όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην ουσία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τις κινήσεις που έκαναν μετέφεραν μεγάλο μέρος των αγροτικών επιδοτήσεων από την νησιωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κερδισμένες εμφανίζονται περιοχές που εμφανίζονται να έχουν υιοθετήσει τη βιολογική γεωργία με πρωτοφανή μαζικότητα από τα μέσα του καλοκαιριού του 2023 και μετά.

Featured Image