Αγανακτισμένοι και έτοιμοι να απευθυνθούν στις εισαγγελικές Αρχές, δίδοντας περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, είναι οι τριάντα ένας παραγωγοί της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας» και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, που εδώ και επτά μήνες δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα χρήματα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του κανονισμού 467/2022.

Οι παραγωγοί εξαιτίας ενός λάθους υπαλλήλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμπεριλήφθηκαν στην πληρωμή η οποία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα λάθος που όπως φαίνεται, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις τους έχει στοιχήσει την απώλεια των 91 χιλ. ευρώ, χρήματα τα οποία όπως τόνισαν στην εφ. Πατρίς, δικαιούνται.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ο.Π. Εσπεριδοειδών «Δίας» και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, το πρόβλημα μη πληρωμής διαπιστώθηκε μόλις οι παραγωγοί των υπολοίπων ομάδων της Ηλείας έλαβαν τα χρήματά τους χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί της Ομάδας «Δίας» – παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί – δεν κατάφεραν να δουν πιστώσεις στους λογαριασμούς τους. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, ώστε να διορθωθεί το λάθος του υπαλλήλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους που μίλησαν στην εφ. Πατρίς, αναγνώρισε το υπουργείο και με την παρουσία των βουλευτών της Ηλείας, έγινε προσπάθεια οι αγρότες – παραγωγοί που είχαν λάβει την πιστοποίηση να πληρωθούν.

Υποσχέσεις

Οι τριάντα ένας παραγωγοί που εδώ και επτά μήνες δεν έχουν λάβει χρήματα στους λογαριασμούς τους διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή, ενώ τονίζουν ότι δέχονται εμπαιγμό από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αφού μέχρι σήμερα οι όποιες υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Μάλιστα, τόνισαν πως είναι ήδη έτοιμοι να απευθυνθούν στην Εισαγγελία, δίδοντας προθεσμία στο αρμόδιο υπουργείο να προβεί στην επίλυση του ζητήματος. Προς τούτο την περασμένη Πέμπτη απέστειλαν επείγουσα επιστολή ζητώντας επίσημη απάντηση εκτέλεσης της πληρωμής τους, μια διαδικασία για την οποία τους έχει διαβεβαιώσει και η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου, με την οποία είχαν προχωρήσει σε συνάντηση το προηγούμενο διάστημα παρουσία και των βουλευτών της Ηλείας.

«Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κατόπιν γενικής συνέλευσης σας ζητά εγγράφως την επίσημη απάντηση του πότε θα εκτελεστεί η πληρωμή των παραγωγών. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες καθώς θα προβούμε σε κινήσεις που καλύπτουν τα νόμιμα δικαιώματά μας όπως ορίζει ο νόμος», αναφέρει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του η Ομάδα Παραγωγών «Δίας».

Δημήτρης Τσάκωνας, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού

«Εδώ και επτά μήνες έχουμε ένα σοβαρό θέμα με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κανονισμό 467/2022 καθώς από ένα λάθος που είχε γίνει από έναν υπάλληλο του υπουργείου δεν πληρώθηκαν τα μέλη της ομάδας μας, τριάντα ένας παραγωγοί, ένα ποσό της τάξης των 90 χιλ. ευρώ, χρήματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχαμε πάει στην κ. Καλογήρου με τους βουλευτές του Νομού και είχε εγγυηθεί ότι θα κοπεί κονδύλι ώστε να μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί αναγνώρισαν το λάθος του υπαλλήλου. Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει επτά μήνες και δεν έχουμε λάβει τα χρήματά μας, ενώ είχαμε ενημέρωση ότι πάμε για πληρωμή. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς, καθώς όλες οι άλλες ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν λάβει κανονικά τα χρήματά τους. Έχουμε στείλει επιστολή στην κ. Καλογήρου και ζητάμε να μας πει τον λόγο που δεν έχουμε πληρωθεί. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μας έχουν ενημερώσει ότι θα πληρωθούμε κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα».

Featured Image

Ανδρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού

«Στις 7 Οκτωβρίου 2022, περίπου 26.270.000 ευρώ κατανεμήθηκαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα, σε πολλά προϊόντα. Εμάς τα χρήματα δεν μπήκαν. Ανακοινώθηκε ότι θα πληρωθούμε σύντομα και ότι ήταν ένα λάθος των υπαλλήλων. Η κίνηση που είχε γίνει τότε είχε γίνει με τους τρεις βουλευτές της Ηλείας. Οι δύο βουλευτές που είναι στην Κυβέρνηση μας εμπαίζουν και μας κοροϊδεύουν εφτά μήνες. Μας έχουν ενημερώσει από την Αθήνα, ότι θα πληρωθούμε εντός των ημερών. Τόσο καιρό είμαστε θύματα και οι βουλευτές κάλυπταν αυτή την κατάσταση; Έχουμε ήδη αποφασίσει και είμαστε έτοιμοι, εάν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη δεν έχουμε επίσημο χαρτί σφραγισμένο και υπογεγραμμένο – όχι να μας πουν θα πληρωθείτε – θα πάμε στον Εισαγγελέα. Αυτό που γίνεται τώρα, δεν έχει γίνει ποτέ και για κανέναν λόγο. Οι παραγωγοί όχι απλώς διαμαρτύρονται αλλά είναι έτοιμοι για γενικό ξεσηκωμό. Θέλουμε τα χρήματά μας».

Γιώργος Σταυρόπουλος, αντιπρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας»

«Περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματά μας και εδώ και επτά μήνες μας εμπαίζουν και μας κοροϊδεύουν. Οι παραγωγοί που είναι στην πιστοποίηση του προγράμματος AGRO από τις υπόλοιπες ομάδες τα πήραν ενώ μόνο εμείς δεν έχουμε πάρει τα χρήματά μας από ένα λάθος υπαλλήλου».

Γεώργιος Νερολόγος, μέλος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας»

«Διαμαρτυρόμαστε για τα χρήματα που δεν έχουμε πάρει όπως πληρώθηκαν οι υπόλοιπες ομάδες που ήταν στην πιστοποίηση. Εδώ τριάντα ένα άτομα δεν έχουμε πληρωθεί και σαν συμβούλιο πήγαμε στην Αθήνα όπου θέσαμε το πρόβλημα, ανέλαβε την ευθύνη ο υπάλληλος και η κ. Καλογήρου μας είπε πως θα πληρωθούμε σε κάποιο διάστημα. Έχουν περάσει επτά μήνες και οι βουλευτές του Νομού μας εμπαίζουν σήμερα – αύριο. Έχουμε φτάσει σε σημείο να διαμαρτύρεται ο κόσμος και εμείς είμαστε έτοιμοι να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα αν δεν πάρουμε τα χρήματά μας έως την Τετάρτη».

Featured Image