Με τον έμπειρο τσέλιγκα από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας είχε την ευκαιρία να μιλήσει το Agronewsbomb.

O Βασίλης Μπαρμπαρούσης είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα γνήσιου κτηνοτρόφου, τσέλιγκα, ο οποίος όμως δεν μένει στα παλιά και προσπαθεί να εξελίξει το κοπάδι του, με στόχο την αύξηση των αποδόσεων.

Μένει στο χωριό Τρύφος (Τρύφου) στο δήμο Ακτίου Βόνιτσας και εκεί έχει και τη στάνη του. Κατάφερε να μιλήσει στο Agronewsbomb, ενώ έβοσκε τα ζώα του, 400 αιγοπρόβατα της ράτσας Φριζάρτα, που είναι ντόπια από την κοντινή περιοχή της Άρτας, αλλά και γίδια, ντόπια, αλλά και κάποια Anglonubian.

Ο κ. Μπαρμπαρούσης

Όπως ο ίδιος εξομολογείται: “τα κόστη των ζωοτροφών είχαν πάει στα ύψη, αλλά τώρα τελευταία οι τιμές υποχωρούν. Για παράδειγμα το τσουβάλι το 40κιλο το καλαμπόκι είχε φτάσει 19-20 ευρώ περίπου από 14, αλλά τώρα έχει επιστρέψει περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Φέτος εκτιμώ πως θα έχουμε θέμα με τα τριφύλλια γιατί έχουν πάει πίσω οι κοπές και έχουν χαθεί παραγωγής από τις συνεχείς βροχές. Προσωπικά καλλιεργώ γύρω στα 200 στρέμματα με καρπό και τριφύλλια για να έχω για τα ζώα μου. Ήδη έχασα δυο κοπές στα τριφύλλια. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το μόνο καλό είναι η τιμή στο γάλα, αλλά και οι αποδόσεις των ζώων μου. Είμαι ικανοποιημένος από τα Φριζάρτα που πιάνουν 300-330 κιλά το χρόνο σε γάλα. Από τα γίδια έχω και Anglonubian. Αυτά θεωρώ είναι τα καλύτερα γίδια. Έχω τώρα και Δαμασκού, αλλά τα Anglonubian έχουν τεράστιες αποδόσεις σε γάλα. Πρόσφατα αναγκάστηκα να βάλω αρμεκτικά συστήματα γιατί δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα με αυτά τα γίδια, που δίνουν 2,5 κιλά γάλα τη μέρα σε κάθε αρμεγή, δηλαδή έως 5 κιλά ημερησίως. Προσωπικά τα πήρα και φτηνά τα συγκεκριμένα στα 120 ευρώ το ένα, αλλά η τιμή τους στην αγορά είναι τρεις φορές πάνω. Περισσότερο βόσκουν στο ύπαιθρο και δεν τους βάζω πολύ καρπό, δηλαδή κάνω και οικονομία. Το μόνο μειονέκτημά τους θα έλεγα είναι στους μαστούς, που είναι πολλοί μεγάλοι και έχουν ευαισθησίες γι’ αυτό, αλλά ευτυχώς κι αυτό ξεπερνιέται”.

Featured Image

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαρμπαρούσης, εκτός από γάλα, παράγει και κρέας, το οποίο είναι ιδιαίτερα νόστιμο όπως όλα τα κρέατα του Ξηρομέρου, που φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του.

Όσον αφορά στα Anglonubian, πρέπει να πούμε πως είναι μια βρετανική ράτσα οικόσιτης κατσίκας. Προήλθε τον δέκατο ένατο αιώνα από τη διασταύρωση μεταξύ γηγενών βρετανικών κατσικιών και ενός μικτού πληθυσμού μεγάλων αιγών που εισήχθησαν από την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image