Στη φημισμένη για το φυσικό της κάλλος και το υγιεινό, ξηρό της κλίμα στην Κάτω Ορεινή Σερρών, λειτουργεί η καθετοποιημένη επιχείρηση αιγοπροβάτων ιδιοπαραγωγής εκλεκτών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων της οικογένειας Κλιάμπα, με δικά της κοπάδια, που εκτρέφονται φυσικά.

Εδώ φτιάχνουν παραδοσιακά τυριά, γιαούρτια, μυζήθρα με ρίγανη, ανθότυρο, παγωτά και κρέμες από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Εδώ σμίγει αρμονικά η παράδοση με τη σύγχρονη εποχή και το αποτέλεσμα στα προϊόντα του τυροκομείου ο Μύθος του Βουνού της οικογένειας Κλιάμπα, είναι εκπληκτικό.

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ “ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ” ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ:
“Μετά από μια πανέμορφη διαδρομή σε δασωμένη περιοχή φθάσαμε στο χωριό *Ορεινή* και βρήκαμε το τυροκομείο του Σωτήρη Κλιάμπα. Δικά τους κοπάδια και μικρό τυροκομείο. Δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Ο ένας γιος έγινε Τυροκόμος στην σχολή στα Ιωάννινα. Τυροκομούν πρόβειο και κατσικίσιο γάλα κάνουν φρέσκα Τυριά και παγωτά από αιγοπρόβειο γάλα γιαούρτια εξαιρετικά και κρεμούλες. Το σημαντικό είναι ότι τα ζώα είναι φυσικής εκτροφής και όπως λέει και ο Φίλος μου ο Κέλλας το γάλα κρύβει μέσα του όλα τα αρώματα των φυτών του βουνού. Μια αξιέπαινη προσπάθεια που μεσοπρόθεσμα θα έχει τεράστια επιτυχία”. (Ηλίας Μαμαλάκης, 22 Μαΐου 2022, Fb Profil).

MAMALAKIS ILIAS DIASIMOS CHEF

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ
Το κοπάδι της Οικογένειας Κλιάμπα εκτρέφεται οργανικά και το γάλα που παράγεται πιστοποιείται ως οργανικής καλλιέργειας και εκτροφής.

Featured Image

ΚΟΠΑΔΙ ΤΗΣ ΟΙΚΓΕΝΕΙΑ ΚΛΙΜΠΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Τα προϊόντα ο “Μύθος του Βουνού” της Οικογένιας Κλιάμπα, θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα. Πώληση Λιανική και Χονδρική.

ΜΥΖΗΘΡΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Η γκάμα της οικογενειακής επιχείρησης Κλιάμπα ο Μύθος του βουνού περιλαμβάνει μία σειρά από εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί κατσικίσιο, τυρί αιγοπρόβειο, ανθότυρο, μυζήθρα κλασική, μυζήθρα με ρίγανη, γιαούρτι κατσικίσιο και πρόβειο, παγωτό χειροποίητο με κατσικίσιο γάλα, κρέμες γάλακτος και ρυζόγαλα.
Στόχος της οικογένειας Κλιάμπα δεν είναι η ποσότητα, αλλά πρωτίστως η ποιότητα.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΛΙΑΜΠΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΣΕΡΡΩΝ
Η Ορεινή είναι ορεινό χωριό και Τοπική Κοινότητα του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ενότητας, σε απόσταση 17 χλμ. από την πόλη των Σερρών και 10 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Το χωριό είναι χτισμένο στη νότια πλευρά του όρους Λαϊλιά και δυτικά του όρους Μενοικίου. Αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Ορεινή, με συνολικό πληθυσμό 820 κατοίκων. Είναι από τα λίγα χωριά του Νομού Σερρών του οποίου οι κάτοικοι δεν έχουν μετακινηθεί στις πόλεις, παρ’ όλο που δεν διαθέτει κάποια εύφορη πεδιάδα.
Το κλίμα είναι ξηρό και υγιεινό. Είναι πασίγνωστο ότι στα παλαιότερα χρόνια το χωριό αποτελούσε τόπος παραθέρισης, φιλοξενίας και ανάρρωσης για ανθρώπους με πνευμονικά προβλήματα.
Κοντά στην Ορεινή ρέει το ρέμα της Μπάνιτσας, δίπλα στις όχθες του οποίου οι κάτοικοι της Ορεινής καλλιεργούσαν όλα τα απαραίτητα κηπευτικά.
Η σύγχρονη Ορεινή: Με το διοικητικό σχέδιο Καλλικράτης η Ορεινή έπαψε να είναι αυτόνομη κοινότητα και εντάχθηκε στο Δήμο Σερρών. Σήμερα στην Ορεινή λειτουργεί αγροτικό ιατρείο, ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και το 6-θέσιο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο λειτουργεί και ως Ολοήμερο. To χωριό διαθέτει ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου με άριστες εγκαταστάσεις με κερκίδες και την ποδοσφαιρική ομάδα Λαϊλιάς Ορεινής που ιδρύθηκε το 1981 και με την Ακαδημία μικρών παικτών που έχει τροφοδοτείται συνεχώς και βρίσκεται σε υψήλο επίπεδο, συμμετέχοντας στις τοπικές διοργανώσεις της ΕΠΣ Σερρών.
Πολιτισμός: Το 1983 ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Ορεινής Σερρών με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού, τη διάσωση της λαϊκής φορεσιάς, την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών του χωριού και την αναβίωση των ηθών και εθίμων. Στα πλαίσια του συλλόγου λειτουργούν πέντε τμήματα χορού, τα οποία παρακολουθούν περίπου 100 νέοι και νέες από την Ορεινή και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (γκάιντας και νταχαρέ -τυμπάνου-), που ανέδειξε 13 γκαϊντατζήδες. Ο Σύλλογος συμμετέχει σε Λαϊκές εορτές, εκδηλώσεις και πανηγύρια και ειδικότερα στην περιφορά εικόνων (Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Πνεύματος, Αγίας Μαρίνας, κ.α.). Σε Παραστάσεις επίσης των χορευτικών τμημάτων, τόσο σε εκδηλώσεις στο Νομό Σερρών όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ενώ προβαίνει και σε προγραμματισμό εκδηλώσεων και φιλοξενία Συλλόγων άλλων πόλεων.
Ασχολίες κατοίκων: Σήμερα οι κάτοικοι της Ορεινής ασχολούνται με την υλοτομία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Πασίγνωστα για την ποιότητά τους, τη γεύση τους και τη θρεπτική τους αξία είναι τα φασόλια, οι πατάτες και η φέτα Ορεινής. Τεχνίτες οικοδόμοι με την άριστη τεχνική που διαθέτουν εδώ και αιώνες δραστηριοποιούνται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και όχι μόνο. Τέλος, στην Ορεινή σήμερα μπορεί κάποιος να βρει φαρμακείο, αρτοποιεία, από μπακάλικα έως σούπερ μάρκετ, ωραία καφενεδάκια, πιτσαρία-κρεπερί, ξενοδοχεία-ξενώνες, ταβέρνες καθώς και από καφέ έως και νυχτερινή διασκέδαση.
Προσωπικότητες: Στην Ορεινή γεννήθηκε ο Παπαηλίας, Έλληνας ιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δολοφονηθείς από Βουλγάρους Κομιτατζήδες.
Πηγές: Βικιπαίδεια, Ζείδωρος (αφιέρωμα Ελλάδα χωριά και πόλεις), μαρτυρίες κατοίκων.

Featured Image