Οι νέοι αγρότες θα έχουν δύο γραμμές χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027, συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του AFIR, εντός του καλοκαιριού πρόκειται να δρομολογηθεί η παρέμβαση για την εγκατάσταση νέων αγροτών στη Ρουμανία και από την πρώτη θα δοκιμαστεί ολόκληρος ο προϋπολογισμός, δηλαδή περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του AFIR, George Chiriță, έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις γραμμές χρηματοδότησης σε μια πρόσφατη συνέντευξη που δόθηκε στην έκδοση StartUp Cafe.

Featured Image

«Θα έρθουμε στη στήριξη των νέων αγροτών. Έχουμε συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ για αυτούς. Η μέγιστη τιμή εκτινάχθηκε από τις 50.000 ευρώ στις 70.000 ευρώ, με ένταση 100%. Η ηλικία πρέπει να είναι κατ’ ανώτατο όριο τα 40 έτη, με μέγιστο 24 μήνες από τότε που καθιέρωσαν τη μορφή οργάνωσής τους. (…) Ο οδηγός παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος. Το έχουμε στείλει και θα στείλουμε όποιες αλλαγές θα υποστεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης εκείνη τη στιγμή. Κατ ‘αρχήν, παρέμεινε περίπου το ίδιο.

Σύμφωνα με το agro-tv.ro, ως καινοτομία, έχουμε την παρέμβαση DR-12, επενδύσεις στην ενίσχυση των εκμεταλλεύσεων νέων εγκατεστημένων αγροτών και νεοσύστατων αγροτών, έχουμε προϋπολογισμό σχεδόν 170 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ποσό δημόσιας στήριξης είναι 200.000 ευρώ. Από το μέτρο αυτό μπορούν να επωφεληθούν νέοι αγρότες που έχουν ολοκληρώσει την εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου το πολύ 5 χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης στήριξης. Είναι σαν συνέχεια του μέτρου για τους νέους αγρότες από το προηγούμενο πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής του AFIR.

Featured Image