«Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φορά την εθνική φανέλα μέσα στην αγωνία του να βρει αντίπαλο και να διατηρήσει την 3η θέση… Αντί να διευρύνει το ΠΑΣΟΚ το έκανε… περίπτερο!» – «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τον στόχο του 33% – Να σκεφθούν με λογική και υπευθυνότητα όσοι βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ», τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥπΑΑΤ.

Την απογοήτευσή του γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αγωνία του να βρει αντίπαλο και να συσπειρώσει το κόμμα του, ώστε να καταφέρει να κρατήσει την 3η θέση, ξεχνά να φορέσει την εθνική φανέλα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του προς τα ΜΜΕ της Αχαΐας, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Πάτρα.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει το στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός να πετύχει ανάλογο αποτέλεσμα του 2019, ενώ κάλεσε όλους εκείνους που βρίσκονται τα δεξιά της ΝΔ να πάνε στην κάλπη σκεπτόμενοι με υπευθυνότητα και λογική, για καλό της Ελλάδας.

Ο υπουργός ανέλυσε τις προσπάθειες που κάνει το ΥΠΑΑΤ για αλλαγές στην ΚΑΠ, στοιχείο που είναι καθοριστικό για το αύριο του πρωτογενούς τομέα στη χώρας μας και γενικότερα στην Ευρώπη. Στηλίτευσε δε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία δεν έχουν λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις 19 προτάσεις για αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που έχει καταθέσει η χώρα μας.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη ο υπουργός προήδρευσε κομματικής συσκέψεως στελεχών της ΝΔ Αχαΐας, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του κόμματος στη Δυτική Ελλάδα. Στη σύσκεψη που οργάνωσε η ΔΕΕΠ Αχαΐας, μετείχαν η υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσων Φωτήλας, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτων Μαρλαφέκας και στελέχη οργανισμών της Περιφέρειας. Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Άννα Μαρία Ροδάκη και Νίκος Ναούμης.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ, γιατί χαρακτήρισε «mini ΠΑΣΟΚ» το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αντί να αναπτύξει το κόμμα του, όπως όλοι περίμεναν, το συρρικνώνει. «Μάλιστα, ερχόμενος προς την Πάτρα μιλούσα τηλεφωνικώς με κάποιο παλιό στέλεχός του το οποίο μου είπε ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ… περίπτερο»! Ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι προσωπικά στεναχωριέται όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεχνά να φορέσει την ελληνική φανέλα σε μείζονα ζητήματα, όπως αυτό των αγροτών.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαψεύσθηκε όταν υποστήριζε ότι δεν θα γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες όχι μόνο έγιναν πριν από το Πάσχα όπως είχε δεσμευθεί ο υπουργός, αλλά ήταν και κατά 85 εκατ. περισσότερες, φθάνοντας στα 785 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πέντε μήνες πριν από πέρυσι και ενεργοποιήθηκε η «Κάρτα του Αγρότη».

Μη έχοντας κάτι να πει, σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «επέλεξε να προβάλλει το γεγονός ότι η ΕΕ εντόπισε ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε πρώτο εντοπίσει το ΥΠΑΑΤ και η νέα διοίκηση του Οργανισμού και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης». Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ΕΕ μάλιστα ανέθεσε σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ την εποπτεία για την εφαρμογή των διαδικασιών εξυγίανσης. «Εμείς συμφωνούμε απολύτως με τις διορθώσεις που προτείνονται και ήδη είχαμε ξεκινήσει να τις εφαρμόζουμε, στην προσπάθειά μας να νοικοκυρέψουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Τον κάλεσε δε να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του απέναντι στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για αλλαγές στην ΚΑΠ. «Αλήθεια, τι έκαναν οι σοσιαλιστές στους οποίους ανήκει το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η στάση τους;», διερωτήθηκε και τόνισε: «Αντί να αγχώνεται και να προσπαθεί να βρει αντίπαλο, ας κοιτάξει το κόμμα του που πασχίζει να διατηρήσει την 3η θέση».

«Θετικές εξελίξεις»

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ- ΜΠΕ για το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει εξελίξεις, ο ΥπΑΑΤ απάντησε: «Θα προκαλέσει εξελίξεις, θετικές. Είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε τον στόχο του 33% που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, γιατί οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η παρουσία της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο. Η προηγούμενη εμπειρία μου ως Γραμματέας του κόμματος και η εικόνα που αποκομίζω από τις επαφές μου σε όλη την Ελλάδα, με κάνουν να αισιοδοξώ», τόνισε.

Σε ερώτηση της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ πώς θα πείσει η ΝΔ τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι οφείλουν τα στελέχη της ΝΔ να αναδείξουν το έργο της κυβέρνησης και τη σημασία που έχει για τους ίδιους και τη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε δε ως παραδείγματα την περίπτωση της σημερινής δυσλειτουργικής ΚΑΠ που ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας στο ευρωκοινοβούλιο Πρασίνων, Σοσιαλιστών και Αριστεράς αλλά και τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο υπάρχει χάρη στις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και το οποίο περιλαμβάνει σειρά έργων που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Σε ερώτηση του ΙΟΝΙΑΝ tv για τα περιθώρια αλλαγών της ΚΑΠ, αναφέρθηκε στις τρεις αλλαγές που επικεντρώνει την προσπάθειά της η κυβέρνηση. Δηλαδή:

Featured Image

1. Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά.

2. Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών.

3. Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε δυσνόητο κείμενο και δύσκολη στην εφαρμογή της τη σημερινή ΚΑΠ σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που προωθούνται, ιδιαίτερα η τρίτη από αυτές, καμία χώρα δεν θα μπορεί να απορροφήσει το 100% των χρημάτων που δικαιούται. «Θα βλέπουμε τα χρήματα και δεν θα μπορούμε να τα πάρουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να μπει τέλος στη διγλωσσία της αντιπολίτευσης»

Υπενθύμισε δε ότι ήδη χάρη στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ επετεύχθη:

– «Η εξαίρεση και για εφέτος η υποχρέωση για αγρανάπαυση, ένα πρόγραμμα που αφορά 127.000 αγρότες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα 1,5 εκατ. στρέμματα που ήταν στο πρόγραμμα χωρίς να απωλέσουν τα οφέλη του προγράμματος, και

– Η εξαίρεση από τους ελέγχους καλλιεργειών κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά την πλειονότητα των αγροτών».

Πρόσθεσε ότι ως ΥπΑΑΤ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες αλλαγές, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών. «Πήραμε τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας και την κάναμε φωνή των Ευρωπαίων αγροτών στο ευρωκοινοβούλιο», είπε δείχνοντας την αποφασιστικότητά του για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Μάλιστα ο υπουργός στηλίτευσε τη στάση των εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης στο ευρωκοινοβούλιο που είτε απείχαν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε καταψήφισαν όπως το ΚΚΕ, είτε καταψήφισαν αλλά μετά δήλωναν ότι έκαναν λάθος, όπως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου. «Αυτή η διγλωσσία πρέπει να σταματήσει», σημείωσε.

Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Σε ερώτηση του «Πελοπόννησος FM», αν φοβάται διαρροή προς τα δεξιά, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι ήταν επιλογή του πρωθυπουργού η στροφή προς την Κεντροδεξιά, αφήνοντας κατά μέρος δυνάμεις που εκφράζουν τον λαϊκισμό. Κάλεσε δε ψηφοφόρους κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, να σκεφθούν με λογική και υπευθυνότητα και να ψηφίσουν τη ΝΔ που αποδεδειγμένα είναι το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα.

Όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πρέπει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και το έργο που έχει επιτελέσει. «Είναι μια υψίστης σημασίας εκλογή. Δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας ή χαβαλέ. Είναι ψήφος ευθύνης απέναντι στο σύνολο των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας», είπε.

Featured Image