Οξύτητες κάτω από 0,3ο ήταν φέτος 38 % ενώ πέρυσι ήταν 68%.

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Οι βασικές διαπιστώσεις που έγιναν και τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις των δειγμάτων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιοτριβείων που πραγματοποιήθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΙΕΛΥΑ έχουν ως έξης:

Χημικά χαρακτηριστικά

Η οξύτητα (Πίν.1) κυμάνθηκε σε σχετικά καλά, αλλά όχι εξαιρετικά, όπως πέρυσι, επίπεδα.

-Κάτω από 0,2ο ήταν φέτος 0% ενώ πέρυσι ήταν 18% -Κάτω από 0,3ο ήταν φέτος 38 % ενώ πέρυσι ήταν 68%.

-Πάνω από 0,5ο μέχρι και 3Ο φέτος ήταν 14% ενώ πέρυσι ήταν 0%

aedaf

Η διάφορά αποδίδεται κυρίως στο ότι πέρυσι υπήρξαν αντίθετες για τον Δάκο καιρικές συνθήκες (καύσωνες), αλλά και γενικά καλύτερο επίπεδο δακοκτονίας.

Featured Image

Φέτος δεν υπήρξαν καύσωνες και η δακοκτονία άρχισε πολύ καθυστερημένα, τέλη Ιούνιου! Τέλη Ιουλίου είχαμε έξαρση δακοσυλλήψεων!

Τα υπεροξείδια κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Χαμηλότερα από <8meqO2, ήταν φέτος μόνο στο 57%, ενώ πέρυσι ήταν στο 90% των δειγμάτων.

Οι πολυφαινόλες κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Μεταξύ 300-400mg/Kg φέτος ήταν μόνο στο 3,5%, ενώ πέρυσι ήταν στο 20% των δειγμάτων.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Με την οργανοληπτική αξιολόγηση, που έγινε από την πιστοποιημένη από το Δ.Σ.Ε. ομάδα του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών & Αμπέλου, διαπιστώθηκε ότι το μέσο επίπεδo των δειγμάτων ήταν πολύ χαμηλό !

Με βάση την κλίμακα του ΔΣΕ όλα αξιολογήθηκαν από 3,5-,7, ενώ 4 από το σύνολο, λόγω ελαττωμάτων, δεν κατατάχτηκαν στο έξτρα αλλά στο απλό παρθένο.

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποδοθεί στο ότι τα ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν ήταν αποθηκευμένα σε μεγάλες δεξαμενές και επομένως αποτελούσαν μίγμα ελαιόλαδων διάφορων παραγωγών, σε διάφορες περιόδους και στάδια ωριμότητας αλλά και στο ότι η δειγματοληψία έγινε κάπως καθυστερημένα.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Featured Image