Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησε το πρωί ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», απαιτώντας αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς των προϊόντων από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους.

Παράλληλα, απαίτησε επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Ο Αγροτικός Σύλλογος προχώρησε στη διαμαρτυρία, καθώς τα προβλήματα που προέκυψαν από τις τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή του 2023 (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα κ.λπ.) στην Ημαθία έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες.

Featured Image

Όπως αναφέρει, «το μέγεθος της καταστροφής σε πολλές ποικιλίες αγγίζει το 100%. Αιτίες οι παγετοί και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης με αποτέλεσμα στη συνέχεια την πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί). Είναι πέρα για πέρα άδικο να προκύπτουν προσκόμματα δηλώσεων των ζημιών και αποζημίωσης αυτών από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Ν 3877/2010), έναν κανονισμό που είχαμε και στην ψήφισή του καταγγείλει και αντιπαλέψει την εφαρμογή του και μας δικαιώνει – δυστυχώς- η φετινή κατάσταση».

Καταγγέλλει τον εισπρακτικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ και ζητά «τη θεσμοθέτηση κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνεται το 100% των ζημιών στην αγροτική παραγωγή το αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο, από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες, γιατί έτσι στηρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας για τους βιοπαλαιστές αγρότες». Επίσης, ζητά την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησης των εργαζομένων, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις.

Featured Image