Featured Image

Ξεκίνησαν να πιστώνονται στις 12/5/2003 οι λογαριασμοί των πληγέντων από την πυρκαγιά της 15ης  Ιουλίου 2022 στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι αποζημιώσεις αυτές προέρχονται από το Κρατικό Ταμείο Αρωγής ενώ η σχετική απόφαση ελήφθη πρόσφατα από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αποζημιώσεις αυτές στοχεύουν στην κάλυψη δαπανών αποκατάστασης των ζημιών και επανασύστασης των καλλιεργειών. Είναι γνωστό ότι η εν λόγω περιοχή έχει υποστεί και κατά το παρελθόν σοβαρότατες ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή από τις επαναλαμβανόμενες  πυρκαγιές λόγω και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά όμως που οι αποζημιώσεις στην περιοχή δίνονται από το κράτος, μέσω ταχείας και ευνοϊκότερης για τους παραγωγούς διαδικασίας, προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την θετική αυτή εξέλιξη της υπόθεσης και να δηλώσω ότι θα συνεχίσω να παρακολουθώ και να είμαι αρωγός στην διαδικασία για την αποπληρωμή και της τελευταίας δόσης η οποία εκκρεμεί. Ταυτόχρονα όμως πιστεύω και θέλω να το επισημάνω αυτό, ότι η προσπάθεια μας θα πρέπει να στοχεύει κυρίως στην ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας και ευνοϊκών αναπτυξιακών συνθηκών για τους κατοίκους της περιοχής γεωργούς, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες.  Δεσμεύομαι, μετά και την πρόσφατη απο 10/5/23, απόφαση  για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου με 6 επιπλέον εποχικούς πυροσβέστες, να συνεχίσω τις προσπάθειες μου, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς ώστε να τελικά να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της πρόκλησης και εξάπλωσης των πυρκαγιών στο Νότιο Ρέθυμνο».

Νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,6 εκ. στους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου για θέματα ύδρευσης και άρδευσης

Στην έγκριση τριών νέων χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου που αφορούν έργα και παρεμβάσεις που σχετίζονται με θέματα ύδρευσης και την άρδευσης σε μια σειρά οικισμών, προχώρησε με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων τις προηγούμενες μέρες η Κυβέρνηση.

Featured Image

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εγκρίθηκε πρόσφατα η πρόταση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από το Δήμο Αγίου Βασιλείου με τίτλο «Ολιστικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύων ύδρευσης δήμου Αγίου Βασιλείου», προϋπολογισμού 6.210.752 €.

Στην ίδια κατεύθυνση, με απόφαση απόφασή του Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προχώρησε η ένταξη του με τίτλο «Αντικατάσταση, Εκσυγχρονισμός και Επέκταση αρδευτικών δικτύων περιοχών Αποστόλων, Βρυσών – Καρδακίου, Γερακαρίου, Δρυγιών, Μοναστηρακίου και Φουρφουρά Δήμου Αμαρίου» στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 2.195.800 €.

Επιπρόσθετα, με απόφαση του του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, προχώρησε και η ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του έργου με τίτλο «Αντικατάσταση αγωγών μεταφοράς νερού και επισκευή δεξαμενών στους οικισμούς Δρυγιές και Άνω Μέρος», με προϋπολογισμό 207.000 €.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υποψήφιος Βουλευτής Ρεθύμνου με την Νέα Δημοκρατία Γιάννης Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συνολική χρηματοδότηση προς τους δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, τα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ξεπερνούν τα 210 εκ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό έρχεται να προστεθούν σήμερα επιπλέον τρείς νέες χρηματοδοτήσεις έργων που αφορούν έργα και παρεμβάσεις στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης στους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 8,6 εκ. ευρώ. Θέλω λοιπόν για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω το σύνολο των Δημάρχων του νομού, καθώς μέσα από τη συστηματική και ουσιαστική μας συνεργασία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να εξελίξουμε σημαντικά τις υποδομές στο σύνολο των Δήμων του Ρεθύμνου, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ρεθεμνιώτων».