Αφού φέτος όλα πάνε αντίθετα εμπορικά για τους παραγωγούς όσον αφορά στην Καλαμών, έρχεται ο καιρός και η ξηρασία να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους.

Όπως τονίζουν μιλώντας στο Agronewsbomb παραγωγοί Καλαμών από διάφορες περιοχές της χώρας: “αυτό που κάνουν οι έμποροι φέτος το βρουν μπροστά τους και σύντομα μάλιστα. Βλέπουμε τι γίνεται στην Ισπανία, στις χώρες τη βόρειας Αφρικής κ.λπ. με τη ξηρασία, στην Χαλκιδική που δεν υπάρχει ανθοφορία, στις Αμφίσσης που τα δέντρα είναι άδεια, αλλά και στις Καλαμών που θα είναι τουλάχιστον 60% κάτω από πέρσι. Επίσης βλέπουμε πως το ελαιόλαδο θα ξεκινήσει σίγουρα με μια τιμή τη νέα χρονιά στα 6-7 ευρώ λόγω των παγκόσμιων ελλείψεων. Άρα όπως πάει η κατάσταση όσοι κάνουν Καλαμών φέτος θα τις πάνε για ελαιοποίηση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος με τις τιμές τώρα στα 70 και 80 λεπτά στήσιμο”.

Αυτό που ανησυχεί βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι ελαιοπεριεκτικότητες που είναι χαμηλές συνήθως, ωστόσο, έτσι οι αγρότες αποφεύγουν και πολλά έξοδα εργατικά, αλλά και για την διαλογή που είναι απαιτητική διαδικασία.

Featured Image

Όσον αφορά στην ανθοφορία στις Καλαμών, υπάρχουν κτήματα με σχεδόν μηδενική παραγωγή και άλλα με μια κάποια ανθοφορία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image