Featured Image

Εκτός της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους κατά επάγγελμα αγρότες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει και τα καύσιμα το τρίμηνο (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) .

Όσον αφορά την επιστροφή ΕΦΚ θα γίνει με τη διαδικασία που δινόταν στο παρελθόν (το 2016 καταβλήθηκε για τελευταία φορά). Θα υπάρχει συντελεστής ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή και η πληρωμή θα γίνει με βάση το ΟΣΔΕ του 2022. Άρα θα πληρωθεί μετά την λήξη κατάθεσης των αιτήσεων. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι οι διακαιούχοι της επιστροφής θα είναι λιγότεροι (μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

H

επιδότηση περιλαμβάνει όλους με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή θα αφορά ποσό 13,2 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, υγραέριο).

Featured Image

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι της επιδότηση καυσίμων και να λάβουν την ηλεκτρονική κάρτα (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. 

H σχετική πλατφόρμα αναμένεται στις αρχές Απριλίου. Εκεί ο πολίτης θα πρέπει πολύ απλά και εύχρηστα να δηλώσει τον αριθμό του αυτοκινήτου για τον οποίο θα ήθελε να πάρει την επιδότηση καυσίμων. Κάθε πολίτης θα δηλώνει ένα αυτοκίνητο.

Θα μπορεί να δηλώσει το IBAN που έχει και να γίνει η πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό ή μέσω μέσω της άυλης κάρτας που θα έχει κατεβάσει ο δικαιούχος στο smartphone του, αφού εγγραφεί στην πλατφόρμα του gov.gr.
Ο δικαιούχος της επιδότησης θα μπορεί να εξαντλήσει το ποσό του βοηθήματος που δόθηκε για τρεις μήνες ακόμη και σε μια επίσκεψη του στο πρατήριο καυσίμων.