Featured Image

Τεράστιο το μέτωπο των ζημιών σε ελιές, επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, κτηνοτροφικά φυτά κ.λπ.

Μεγάλες απώλειες στην αγροτική παραγωγή καταγράφονται στο μεγαλύτερο σε έκταση, νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και πληροφορίες από αγρότες των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου, στον ΕΛΓΑ φθάνουν αιτήματα για δηλώσεις ζημιάς από 40 χωριά του νομού, τόσο στο Αγρίνιο, όσο και στο Μεσολόγγι.

Σοβαρό πλήγμα για μια ακόμα χρονιά δέχτηκε η ελιά Καλαμών της περιοχής, η ελιά Αγρινίου, τα πορτοκάλια που είχαν καρποδέσει (π.χ. Ναβαλίνες), κηπευτικά, αλλά και τριφύλλια, που τα πήρε και τα.. σήκωσε ο αέρας. Στις περιοχές αυτές τις προηγούμενες ημέρες έπεσαν και πολλά νερά. Πληροφορίες για ζημιές υπάρχουν στα χωριά Παλαιομάνινα, Πεντάλοφο, Γουριά, Λεσίνι, Σταμνά, Αγγελόκαστρο, Λεπενού, Καμαρούλα, Αβόρανη, Όχθια, Καστράκι, Ματσούκι και πολλά άλλα.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου κ. Βασίλης Φέζoς σημειώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει δηλώσεις από παραγωγούς, οι οποίες αφορούν 860 αγροτεμάχια, αλλά ο ρυθμός είναι γενικά αργός από τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ίδιο, έπεσαν χαλάζια και προκλήθηκαν ζημιές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, σε διάφορες περιοχές, στις 7,12,16 αλλά και στις 17 Ιουνίου 2022.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός από το Πεντάλοφο λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε κομμένα τριφύλλια της περιοχές, από τους έντονους ανέμους.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε Λεπενού, Στράτο, Όχθια, Μακρυνεία και πολλά άλλα χωριά. Σύμφωνα με τον ίδιο, συντριπτικό πλήγμα δέχτηκαν οι ελιές, ελαιοποιήσιμες και βρώσιμες (Καλαμών, Αγρινίου), με τους παραγωγούς να είναι σε απόγνωση, καθώς θα μείνουν για μια ακόμα χρονιά χωρίς εισόδημα.

Featured Image

Άλλος παραγωγός από την Παλαιομάνινα σημειώνει ότι δεν έμεινε τίποτα πάνω στα δέντρα σε ελιές και πορτοκάλια Ναβαλίνες, στα οποία είχαν σχηματισθεί οι καρποί.

Καταγραφή ζημιών ζητά η ΟΑΣ

Να καταγραφούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι ζημιές από την χαλαζόπτωση που προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες, ζητά η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με την ΟΑΣ, η χαλαζόπτωση χτύπησε αρκετές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καταστροφές, σε δενδρώδεις (ελιάς, εσπεριδοειδών) κι άλλες καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Λεπενούς, του Αγγελοκάστρου και της Γουριάς, στην Καμαρούλα, στην Αβόρανη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΑΣ έχει ως εξής:

Η χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών, χτύπησε αρκετές περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καταστροφές, σε δενδρώδεις (ελιάς, εσπεριδοειδών) και άλλες καλλιέργειες, στην ευρύτερη περιοχή της Λεπενούς, του Αγγελοκάστρου και της Γουριάς, στην Καμαρούλα, στην Αβόρανη.

Η ΟΑΣ απαιτεί άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες, χωρίς καμία καθυστέρηση και άμεσα να αποδοθούν οι αποζημιώσεις, που να καλύπτουν στο 100% τις ζημιές που υπέστησαν.

Η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη διαδικασία και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την όποια καθυστέρηση, πόσο μάλλον όταν στο μεγαλύτερο νομό της χώρας, δεν κατανέμεται κανένας από τους 130 γεωπόνους, με 8μηνη σύμβαση, όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες, στο νομό μας και σ’ όλη τη χώρα.