Την έδρα παραγωγής της ελιάς Καλαμών, το ιστορικό Γεράκι, επισκέφθηκα ως γεωπόνος. Εξοργισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν αποθηκευμένη ελιά Καλαμών.

Τα χώνουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών και στις πολιτικές του αρμόδιου ΥπΑΑΤ που έχει αφήσει την τιμή σε ξεφτίλα επίπεδα (μέση τιμή 0,6 ευρώ). Την ίδια ώρα η λιανική τιμή δεν μειώθηκε ( από 7,5 έως 35).

Η κερδοσκοπία των αλυσίδων λιανικής καλπάζει. Το κόστος παραγωγής είναι από 1.2 έως 1.4 ανά κιλό. Εκτίμησή μας είναι ότι οι έμποροι έχουν δημιουργήσει τεχνητή κρίση στην αγορά και προσπαθούν να πάρουν μπιρ παρά το αποθηκευμένο προϊόν.

Featured Image

Ως δημοτική παράταξη στον Δήμο Ευρώτα που απείχε από την εκδίκαση προσφυγής κατά της Υ.Α. Γεωργαντά (με ψήφιση της παράταξης Βερδου) υπενθυμίζουμε τις θέσεις μας:

  1. Να τροποποιηθεί η Υ.Α. Γεωργαντά για το Kalamata olive’s και να πάψει να είναι συνώνυμο της ελιάς ποικιλίας Καλαμών. Να διορθωθεί αυτό και στον εθνικό και στον Ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών. Να δοθεί μεταβατική περίοδο έως 24 μηνών για την παύση της χρήσης της ονομασίας Kalamata olive’s από κάθε τρίτο.
  2. Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης Π.Ο.Π. σε όλη την νότια Πελοπόννησο.
  3. Για τις υπόλοιπες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας Κορακολιάς η Αετονυχολιάς ή Καλαμών, προτείνουμε την καθιέρωση της ονομασίας GREEK kalamata olive’s για τις ελιές της ποικιλίας Κορακολιάς που παράγονται στις υπόλοιπες περιοχές πλην τις περιοχές ΠΟΠ της χώρας.

Ενόψει βουλευτικών και δημοτικών εκλογών πιστεύω ότι οι παραγωγοί ακομμάτιστα θα πρέπει να βγούμε ” στα κάγκελα” πολύ σύντομα για να στριμώξουμε το σύστημα εξουσίας. Να στείλουμε μήνυμα αγώνα από τους δρόμους. Ξέρουμε ότι τα δήθεν “καλά παιδιά ” είναι για την ” πάρτη” τους και για τους εισαγωγείς εμπόρους.

Δήμος Νταλιάνης, Λακωνία

Featured Image