Σταματημό δεν έχει το ράλι με τις τιμές του ελαιολάδου, ως απότοκο κυρίως των δραματικών μηνυμάτων από την Ισπανία, καθώς επίσης το Μαρόκο και την Τυνησία για τις ζημιές από την πρωτοφανή ξηρασία. Δεδομένου ότι τα αποθέματά μας ως χώρα είναι πλέον ελάχιστα, δεν υπάρχει και ρίσκο για τους παραγωγούς που δεν θέλουν να πουλήσουν τώρα.

Χαράς… ευαγγέλια προκαλεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών το ξέφρενο ράλι στις τιμές παραγωγού ελαιολάδου, το οποίο τροφοδοτείται από τις μεγάλες ζημιές της ξηρασίας σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ισπανία, που αποτελεί το νο1 παίκτη παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο που συναντούμε παραδοσιακά τις πιο υψηλές τιμές εκτιμάται πως έχει ήδη φύγει ένα ποσοστό γύρω στο 70% από την περσινή παραγωγή ελαιολάδου, ενώ και στην Κρήτη είναι στα ίδια περίπου επίπεδα. Το ρεπορτάζ από την Λακωνία αναφέρει πως μετά την πώληση των 6,15 ευρώ το κιλό για την οποία πρώτο έγραψε το Agronewsbomb, είναι θέμα λίγων ημέρων, να πάμε και παραπάνω, καθώς όσοι Συνεταιρισμοί έχουν απόθεμα, δεν συζητάνε για πωλήσεις κάτω από αυτή την τιμή. Κύκλοι της αγοράς υπενθυμίζουν μιλώντας στο Agronewsbomb πως ό,τι ανεβαίνει με κρότο, πέφτει και με κρότο, όμως στην περίπτωση της φετινής ελαιοπαραγωγής αυτό δεν έχει καμιά σύνδεση κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών έχει ήδη δώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και έχει κρατήσει μια μικρή ποσότητα για να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα όπως και κάνει σήμερα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, εμπορικοί κύκλοι εφιστούν την προσοχή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η αγορά εξαιτίας κόστους να στραφεί σε χαμηλότερης ποιότητας έλαια και να υπάρξει απότομη πτώση, είναι όμως αυτό εφικτό με μια Ισπανία με τεράστιες καταστροφές από την ξηρασία που σε λίγο όπως πάει θα αντιμετωπίσει θέμα και με την ύδρευση, όπως επίσης στο Μαρόκο και στην Τυνησία;

Οι ίδιοι θυμίζουν και την περίπτωση του πολέμου στο Ιράκ τη δεκαετία του 1990 οπότε το ελαιόλαδο από τις 1260 δραχμές το κιλό, έπεσε μέσα στον πόλεμο στις 500 και κάτι δραχμές. Όμως σήμερα είναι άκρως διαφορετική η περίπτωση και πρέπει να την εκμεταλλευθεί και ο παραγωγός.

Τεράστιες οι ζημιές από την ξηρασία στην Ισπανία

“Η εντύπωση που μου έχει προκαλέσει αυτό το μπουμ στις τιμές από τα 5,70 και 5,80 να πάμε στα 6,15 και όχι στα 6 π.χ. είναι μεγάλη”, λέει στο Agronewsbomb ο πολύπειρος Γιάννης Λάγγης, από τον επιτυχημένο Συνεταιρισμό της Μεταμόρφωσης Λακωνίας. Ο ίδιος αναφέρει πως στα πλαίσια του Συνεταιρισμού υπάρχει ένα απόθεμα 300 τόνων το οποίο φυσιολογικό είναι οι παραγωγοί να θέλουν να φύγει σε ακόμα πιο υψηλές τιμές από τα 6,15 που αφορούν την τελευταία μεγάλη πράξη στην Λακωνία. Ο κ. Λάγγης σημειώνει πως σε Ισπανία, Τυνησία και Μαρόκο υπάρχουν επιπτώσεις από την ξηρασία.

Αύξηση τιμών και στην Κρήτη

Από 5,10 έως και 5,50 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, ενώ στη Λακωνία χθες πουλήθηκαν λάδια στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην Ιταλία οι τιμές εκτινάχθηκαν στα 10 έως 10,30 ευρώ το κιλό.

Όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ελαιουργών της Κρήτης Βαγγέλης Πρωτογεράκης, η χρονιά εξελίσσεται ομαλά ως προς την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς στο νησί μας και, αν δεν έχουμε απρόοπτα με τον καιρό, θα έχει ελαιόλαδο η Κρήτη και στη νέα ελαιοκομική περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά του προϊόντος, με τους Ισπανούς να συνεχίζουν να βιώνουν το μαρτύριο της ξηρασίας!

Τα νέα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης (που δεν έχουν ακόμη επικαιροποιηθεί μετά το χθεσινό 6άρι στη Λακωνία) αναφέρουν ότι οι μέγιστες τιμές στην Πελοπόννησο φτάνουν στα 5,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι ελάχιστες αυξήθηκαν στην Πελοπόννησο στα 5 ευρώ και στην Κρήτη στα 5,10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 2ας Μαΐου, οι τιμές του έξτρα παρθένου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες διαμορφώνονται ως εξής:

Featured Image

  • Στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 5,40 και 5,70 ευρώ το κιλό οι μέγιστες και μεταξύ 5,00 και 5,10 ευρώ το κιλό οι ελάχιστες, αναλόγως περιοχών και τρόπου διάθεσης. Στην Κρήτη κυμαίνονται από 5,10-5,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο είναι υψηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 5,00 και 5,70 ευρώ το κιλό.
  • Στην Ιταλία, οι τιμές του έξτρα συνεχίζουν να είναι πάντα υψηλότερες απ’ ό,τι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,13 ευρώ το κιλό οι χαμηλότερες μέχρι 10 ευρώ το κιλό οι υψηλότερες.
  • Στην Ισπανία, οι τιμές την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν ελαφρά και κυμάνθηκαν από 5,59-6,17 ευρώ το κιλό του έξτρα παρθένου, στα 5,25 ευρώ το κιλό οι τιμές του (απλού) παρθένου (οξύτητα <2ο) και στα 5,21 ευρώ το κιλό του λαμπάντε (οξυτ. >2ο). Έπιασε τα 6 ευρώ στη Λακωνία Στο μεταξύ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς πέτυχε για άλλη μια φορά σημαντική πρωτιά στη Λακωνία και σε επίπεδο Ελλάδας. Όπως στις αρχές του χρόνου πέτυχε πωλήσεις με 5,80 ευρώ το κιλό, έτσι και στην εκπνοή του Απριλίου διέθεσε τις τελευταίες ποσότητες βιολογικού ελαιολάδου στα 6 ευρώ το κιλό σε μεσσηνιακή εταιρεία, σύμφωνα με το notospress.gr.

Πρόκειται για την καλύτερη τιμή στην Ελλάδα για 15 περίπου τόνους, που καθιστούν τον Συνεταιρισμό της Παλαιοπαναγιάς έναν από τους ανταγωνιστικότερους της χώρας. Αν μη τι άλλο, οι συνεταιρισμένοι νιώθουν την ασφάλεια και τη σιγουριά όχι μόνο για την καλή τιμή που πετυχαίνουν, αλλά και για τη διαφήμιση του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει ονομαστό ανά τον κόσμο. Επίσης, προ ημερών ο Συνεταιρισμός πούλησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 5,56 ευρώ το κιλό.

Πανωλεθρία στην Ισπανία

Έρχονται τώρα τα στοιχεία του Μαρτίου, σύμφωνα με τα οποία: Η παραγωγή για φέτος δε θα φτάσει ούτε το απίστευτο για την Ισπανία νούμερο των 700.000 τόνων. Κι όμως, οι προβλέψεις τον Νοέμβριο 2022 μιλούσαν για 850.000-1.050.000 τόνους!

Και τέλος, όπως είναι φυσικό, οι στάθμες των δεξαμενών κατεβαίνουν. Ήδη έπεσαν στους 670 χιλιάδες τόνους. Άρα, ακόμη και με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια μειωμένης κατανάλωσης τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι η νέα εμπορική περίοδος 2023/24 θα ξεκινήσει με πολύ χαμηλά, ανεπαρκή αποθέματα, όπως γράφει το gargalianoionline.gr.

Απούλητο το 30% της συνολικής παραγωγής

Στο μεταξύ, μιλώντας στο neakriti.gr χθες ο πρόεδρος των ελαιουργών του νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης έκανε λόγο για ελάχιστα αποθέματα σε επίπεδο Κρήτης. «Είναι ζήτημα αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με όσα δήλωσε στo neakriti.gr, «αν είναι απούλητο το 30% της συνολικής παραγωγής»… Όπως μας είπε, εξάλλου, οι τιμές παραγωγού στο νησί κυμαίνονται ήδη στα 5,10 έως 5,50 ευρώ το κιλό.

«Τα 6 ευρώ στη Λακωνία δίνονται σε λάδι των Αγίων Αποστόλων, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που πάντα έχει καλύτερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά κι εδώ στην Κρήτη, όποιος ψάχνει για ελαιόλαδο οξύτητας κάτω των δύο γραμμών, το πληρώνει πάντοτε ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που ισχύει για το λάδι μεγαλύτερης οξύτητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως φαίνεται, οι παραγωγοί που δε βιάζονται να πουλήσουν θα έχουν όφελος, γιατί η άνοδος των τιμών δείχνει να συνεχίζεται. Αλλά επειδή σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος σε μια αγορά όπου η κατανάλωση λόγω των τιμών έχει μειωθεί δραματικά, καλό θα είναι να πωλείται το λάδι σταδιακά. Ως προς την εξέλιξη της χρονιάς, ο πρόεδρος των ελαιουργών κάνει λόγο για καλές καιρικές συνθήκες. «Αυτές οι βροχές των τελευταίων ημερών κάνουν καλό στις ελιές. Τις βλέπεις και έχουν ζωντανέψει. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και με τη νέα σεζόν καλή παραγωγή στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι είχαμε βεντέμα την περυσινή χρονιά», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης.

Φόβοι για φούσκα…

Ο κ. Κώστας Παπαευθυμίου

“Είναι εξωπραγματικές οι τιμές σε ό, τι αφορά το ελαιόλαδο! Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι. Ο έξυπνος παίκτης και σοβαρός αγοραστής αναμένει τις καιρικές συνθήκες την παρούσα στιγμή για να καταστρατηγήσει τις επόμενες του κινήσεις… και βέβαια να αντεπεξέλθει στις αγορές που απευθύνεται. Βέβαια, υπάρχουν και οι παίχτες οι οποίοι είναι παρορμητικοί ίσως θα έλεγα και «τζογαδόροι» ή «πυροτεχνήματα» οι οποίοι με λάθος κινήσεις στην αγορά την δεδομένη στιγμή ωθούν τον παραγωγό σε λάθος επιλογές. Ένα από αυτά είναι η συνεχής αύξηση των τιμών η οποία έχει ως συνέπεια την δημιουργία μιας φούσκας που ίσως οδηγήσει σε άτακτη κατάρρευση τιμών και ζήτησης μόνο με μια βροχή! Κακά τα ψέματα! Όλοι εμείς, από τον παραγωγό έως το ράφι εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τον τελικό καταναλωτή. Με βάση τα όσα εκτυλίσσονται παγκοσμίως (Αμερική τράπεζες, Ρωσία πόλεμος, Σουδάν πόλεμος, Τουρκία πλήρης κατάρρευση και μια Ευρώπη απούσα) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλο αυτό είναι εξελίσσεται σε φούσκα, η οποία θα αργά ή γρήγορα ίσως σκάσει διότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να αντεπεξέλθει να αγοράσει το πιο βασικό προϊόν της καθημερινής του διατροφής σε δυσθεώρητες τιμές στο ράφι. Παράδειγμα δε, αποτελεί το γεγονός ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στον τομέα των βρώσιμων ελιών και ειδικά ποικιλίας Καλαμών. Τέλος, εύχομαι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και καταλήξει το ελαιόλαδο της Ελλάδας μας, το οποίο κατέχει παγκόσμια θέση στην ίδια μοίρα με ότι προανέφερα”, αναφέρει από την πλευρά του ο Κώστας Παπαευθυμίου, που κάνει εμπόριο ελιάς και ελαιολάδου στο Αγρίνιο.

Featured Image