Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα μελέτη που αναπτύσσεται στην Ισπανία με το έργο CoverOlive και την οποία σύντομα θα μιμηθεί μια παρόμοια μελέτη στην Ιταλία με την AIPO, Διαπεριφερειακή Ένωση Παραγωγών Ελιάς.

Η μελέτη σχετίζεται με την παρουσία πουλιών σε ελαιώνες που δεν έχουν φρεζαριστεί και τη θετική τους επίδραση στην καταπολέμηση παρασίτων και εντόμων, ξεκινώντας από τη μύγα της ελιάς.

Εν ολίγοις, ένας καινοτόμος τρόπος για την καταπολέμηση του κύριου εχθρού των ελαιοπαραγωγών που βασίζεται στην πτητική πανίδα.

Τα εργαλεία τοποθετημένα

Τα εργαλεία που τοποθετήθηκαν μας επιτρέπουν να αναλύσουμε την εξέλιξη των φυτικών καλυμμάτων, σημειώνει το olivonews, τη μελέτη των πτηνών που υπάρχουν στον ελαιώνα με ποώδη κάλυψη, τη λεπτομερή χρήση που κάνουν αυτά τα πουλιά των φυτικών καλυμμάτων και την ανάλυση των εντόμων που υπάρχουν μέσα από τη συλλογή παγίδων ανά πτώση, οι οποίες παρουσιάζονται ως δείκτες για την εξέταση του πολύπλοκου συστήματος αυτών των αγροοικοσυστημάτων.

Featured Image

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα πειραματικά αγροτεμάχια αγροτών που βρίσκονται στις περιοχές της Κόρδοβα και της Γρανάδας, στην καρδιά της Ανδαλουσίας, αμφότερα με παραδοσιακή ελαιοπαραγωγή. Οι προκαταρκτικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό διαφορετικών μιγμάτων ιθαγενών ποωδών ειδών στον ελαιώνα της Ανδαλουσίας για να δούμε τι είδους υπηρεσίες οικοσυστήματος μπορούν να παρέχουν ως φυτική κάλυψη στον ελαιώνα.

Παράλληλα, μελετάμε τη χρήση που κάνουν τα πτηνά του ελαιώνα από την ποώδη κάλυψη που δημιουργείται, με απογραφές στα σημεία δειγματοληψίας και στους σταθμούς παρατήρησης για να προσδιοριστεί ακριβώς η προσέγγιση αυτών των πτηνών με αυτά τα φυτικά καλύμματα. Επιπλέον, σε αυτή την πρωτοβουλία, εξηγούν οι ερευνητές, «έχουν τοποθετηθεί πολλές παγίδες εντόμων, η ανάλυση των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Jaén, με επίκεντρο τα μυρμήγκια». Μια μελέτη αφιερωμένη στους επικονιαστές που χρησιμοποιούν τα διαφορετικά καλύμματα που έχουν επιλεγεί για τον ελαιώνα βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.

Η συγκριτική μελέτη πτηνών και εντόμων

Η συγκριτική μελέτη πτηνών και εντόμων θα επιτρέψει να εκτιμήσουμε «τα οφέλη της παρουσίας τους στον ελαιώνα». Μεταξύ των πιο κοινών ειδών που ανιχνεύθηκαν στις απογραφές είναι η σερίνη, η καρδερίνα ή η καρδερίνα και σε μικρότερους αριθμούς, τα εντομοφάγα είδη όπως το αηδόνι.

Οι ερευνητές έχουν ήδη επισημάνει ότι «σε ελαιώνες με ποώδη κάλυψη παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός ειδών πτηνών σε σύγκριση με γυμνούς ελαιώνες χωρίς κάλυψη». Μεταξύ άλλων, «έχει αποδειχθεί ότι όπου υπάρχει μεγαλύτερη ποώδης κάλυψη, η διάβρωση είναι πολύ μικρότερη, γι’ αυτό και συμφέρει τόσο το έδαφος όσο και τον αγρότη. Επιπλέον, προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα, όπως λίπανση μέσω οργανικής ύλης και την ικανότητα του εδάφους να αντιστέκεται καλύτερα σε παράσιτα ή ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν». Επομένως, «αν έχουμε ένα ποώδες κάλυμμα, στο οποίο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός εντόμων και πτηνών, αυτά βοηθούν στον έλεγχο των ειδών που αντιπροσωπεύουν απειλές όπως η μύγα της ελιάς ή κάποιοι μύκητες που μπορούν να επηρεάσουν την ελιά», κατέληξαν οι ερευνητές.

Featured Image