Featured Image

Ο Δημήτρης Χόντος γεννήθηκε κάτω από μια… προβατίνα, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει, αλλά σήμερα καλλιεργεί 700 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά, ελιές Αμφίσσης, 2.000 καρυδιές Τσάντλερ και Φρανκέτ, αλλά η βασική του δραστηριότητα αφορά την κτηνοτροφία.

Ξεκίνησε να ασκεί κτηνοτροφία το 1995 και σήμερα είναι 47 ετών. Ο Δημήτρης Χόντος είναι παράδειγμα αγρότη – κτηνοτρόφου επιχειρηματία, που μαζί με τη συζυγό του και τα 4 παιδιά τους εξακολουθούν να αγωνίζονται στην Ελληνική ύπαιθρο, για μια καλύτερη ζωή.

Το λογότυπο της μονάδας

Ο Δημήτρης Χόντος έχει σήμερα 4 στάβλους, με τις βασικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, αλλά και κάποιες ακόμα σε ένα γειτονικό νησάκι, στο Γαϊδουρονήσι. Στην Αταλάντη έχει 700 πρόβατα Λακόν και 50 γίδες Ζάνες, ενώ στο νησάκι έχει αμολημένα 300 γίδια Σκοπελίτικα. “Ξεκίνησα τη διαδρομή μου το 1995 καθώς προέρχομαι από αγρο-κτηνοτροφική οικογένεια. Μπορώ να πως με ευκολία, πως έχω γεννηθεί κάτω από μια προβατίνα… Σήμερα παράγουμε οικογενειακά 290 τόνους γάλα αιγοπρόβειο το χρόνο, ενώ για τις ανάγκες της μονάδας βάζουμε και αρκετά στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά, γιατί χρειαζόμαστε καρπό και χορτάρια για τα ζώα. Οι ανάγκες σε χέρια είναι πολλές, αλλά ευτυχώς είμαστε πολυμελής οικογένεια. Παράλληλα, έχουμε ελιές Αμφίσσης και παραγωγή γύρω στους 7 τόνους ελαιόλαδο, αλλά και 2.000 καρυδιές. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και τα έξοδα επίσης. Το καλό είναι πως έχει τιμή το γάλα το πρόβειο 1,65 ενώ το γίδινο 1 ευρώ”, τονίζει ο κ. Χόντος.

Κάποια από τα πρόβατα της πρότυπης μονάδας

Το 2016 μόνο αγόραζε ζωοτροφές και είχε σταματήσει να καλλιεργεί

Όπως υποστηρίζει το 2016 που οι ζωοτροφές ήταν πολύ φθηνές, είχε σταματήσει να καλλιεργεί και τις αγόραζε όλες, όμως αυτό άλλαξε στην πορεία, που τα κόστη ανέβηκαν. “Έχουμε ένα καλό τζίρο αλλά είναι και πολλά τα έξοδα… Κάποτε δεν μας παίρναν καθόλου το γίδινο το γάλα, αλλά σήμερα αυτό έχει αλλάξει και γι’ αυτό επενδύουμε και στα γίδια. Έχουμε πάρει 50 γίδες Ζάνες και 300 Σκοπελίτικα, τα οποία τα έχω σε ένα απέναντι από το Θεολόγο νησάκι που συνδέεται με ένα δρόμο με τη Φθιώτιδα. Εκεί υπάρχουν εγκαταστάσεις, αλλά και άριστες συνθήκες για βοσκή πολλούς μήνες το χρόνο. Στα γίδια τα Σκοπελίτικα το καλό με μας είναι πως είναι… ανέξοδα. Δεν χρειάζονται ούτε 300 γραμμάρια καρπό τη μέρα γιατί βόσκουν έξω και παρ’ όλα αυτά έχουν εξαιρετική παραγωγή. Επειδή οι κύριες εγκαταστάσεις μας είναι στην Αταλάντη τα ελέγχουμε και με ειδικό τσιπάκι τα ζώα και βλέπουμε πού πάνε…”, τονίζει στο Agronewsbomb ο κ. Χόντος.

Featured Image

“Πολύ ικανοποιημένος από τα Λακόν”

Σε σχέση με τα Λακόν ο ίδιος αναφέρει πως είναι η νο1 ράτσα, πολύ παραγωγική, χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες και με πολύ ποιοτικό γάλα, ευπροσάρμοστα και ευκολοδούλευτα για κάποιον που ξέρει.

Ο κ. Χόντος είναι από τους μεγαλύτερους κτηνοτρόφους της περιοχής. Είχε πολλά χρόνια συνεργασία με την γαλακτοβιομηχανία Ρούσσας, αλλά τώρα συνεργάζεται με τη La Farm, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε, καταλήγοντας, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη μονάδα του τόσο ως προς τον εξοπλισμό όσο και ως προς το ζωικό κεφάλαιο.

Newsroom Agronewsbomb