Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού υποχώρησαν 7% τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, καθώς βελτιώθηκαν οι προοπτικές προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι (/ZC) υποχώρησαν κατά 7,28% τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, στα 630 δολάρια, καθώς βελτιώθηκαν οι προοπτικές προσφοράς. Αυτή ήταν η πιο απότομη πτώση από τον Ιούνιο, όταν οι τιμές υποχώρησαν κατά 16,56%, και ακολουθεί αρκετούς μήνες διαπραγμάτευσης με διακύμανση.

Η τιμή του καλαμποκιού εκτοξεύθηκε πέρυσι, καθώς η αναταραχή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις έφεραν σε σύγχυση τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές. Οι αγρότες, ιδίως οι Αμερικανοί αγρότες, αντιδρούν με σχέδια για σημαντική αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης φέτος.

Η στάση αυτή είναι εμφανής σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Οι αγρότες επιλέγουν να ασχοληθούν έντονα με το καλαμπόκι όχι μόνο λόγω των σχετικά υψηλών τιμών σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία, αλλά και επειδή το καλαμπόκι παρέχει στους αγρότες μεγαλύτερη βεβαιότητα όσον αφορά τις αποδόσεις των καλλιεργειών σε σχέση με άλλα προϊόντα. Αυτά τα άλλα προϊόντα, όπως η σόγια, έχουν ξεπεράσει τις τιμές του καλαμποκιού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά όχι αρκετά ώστε να δελεάσουν αρκετούς αγρότες.

Η φθίνουσα ζήτηση υποδεικνύει πιθανή υπερπροσφορά
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, οι επιπτώσεις της προσφοράς και της ζήτησης είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τις τιμές. Με τους αγρότες να σχεδιάζουν να φυτέψουν περισσότερο καλαμπόκι σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ψυχρανθεί μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι προοπτικές των τιμών του καλαμποκιού είναι πτωτικές.

Featured Image

Ορισμένοι αναμένουν ότι η Κίνα, μια χώρα που έχει μειώσει σταθερά την εξάρτησή της από το αμερικανικό καλαμπόκι, θα αρχίσει να αγοράζει και πάλι μαζικά, καθώς βγαίνει από τα χρόνια σκληρών μέτρων αποκλεισμού. Ωστόσο, αυτή η προοπτική είναι μάλλον λανθασμένη, καθώς η Κίνα έχει στραφεί όλο και περισσότερο στη Βραζιλία για τις εισαγωγές καλαμποκιού της. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος αποστολέας σιτηρών, ο όγκος των εξαγωγών έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες τα τελευταία χρόνια.

Εάν οι Κινέζοι αγοραστές δεν αρχίσουν να παραγγέλνουν και πάλι μαζικά καλαμπόκι, μπορεί να μείνει πλεόνασμα του σιταριού στις εγχώριες αγορές των ΗΠΑ. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών προς τα επίπεδα που δεν έχουν διαπραγματευτεί από το 2020 γύρω από το όριο των 350 δολαρίων. Η μείωση μπορεί να μην συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν η προσφορά θα βγει στην αγορά μετά τη συγκομιδή. Η έκθεση WASDE του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών θα περάσει από τα καλώδια στις 8 Μαρτίου, η οποία θα πρέπει να δώσει το επόμενο σύνθημα κατεύθυνσης για τους εμπόρους.

Συναλλαγές καλαμποκιού: Αραβόσιτος: Μην περιμένετε να εκτοξευθούν οι τιμές
Οι τιμές του καλαμποκιού υποχώρησαν απότομα τον Φεβρουάριο, με την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του. Αυτό οδήγησε τις τιμές σε υπερπουλημένη περιοχή, όπως μετράται από τον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI), γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι οι πωλήσεις έχουν ξεπεραστεί προς το παρόν. Τούτου λεχθέντος, οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν προς τα πάνω, αλλά δεδομένων των θεμελιωδών παραγόντων, μια εκτεταμένη ανοδική πορεία είναι απίθανη, εκτός εάν το σκηνικό αλλάξει σημαντικά.

Featured Image