Οι αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας προχώρησαν στην καταστροφή μιας παρτίδας φρέσκιας ντομάτας που εισήχθη από την Τουρκία, αφού εντόπισαν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, όπως έμαθε η Hortoinfo μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές, Τρόφιμα και Ζωοτροφές, RASFF).

Σύμφωνα με την κοινοποίηση με αριθμό 2023.1964 του RASFF, η απόφαση για την καταστροφή αυτών των ντοματών ελήφθη μετά τη διενέργεια συνοριακού ελέγχου, κατά τον οποίο ανιχνεύθηκε περίσσεια υπολειμμάτων μυκητοκτόνου Chlorothalonil, σε αναλογία 0,231 mg/kg – ppm, όταν το μέγιστο όριο Το επίπεδο υπολειμμάτων (MRL) είναι 0,01 mg/kg – ppm.

Χλωροθαλονίλη

Ανήκοντας στη χημική ομάδα του Benzonitrile, παρουσιάζεται με διάφορες εμπορικές ονομασίες.

Featured Image

Ο τρόπος δράσης του είναι διαφυλλικός, μη συστημικός, επαφής και προστατευτικός. Είναι σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου, υπό υπεριώδη ακτινοβολία, σε μέσο όξινο ή αλκαλικό υδατικό μέσο.

Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο πολλών μυκητιακών ασθενειών σε ένα ευρύ φάσμα κηπευτικών και οπωροφόρων καλλιεργειών.

Η χρήση του απαγορεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) τον Απρίλιο του 2020, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για πρόκληση βλάβης στο DNA, για υψηλό κίνδυνο σε αμφίβια και ψάρια και, κυρίως, καθώς είναι ένας παράγοντας που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξαφάνιση των μελισσών, των βομβόρων και άλλων επικονιαστών.