Η τιμή του σιταριού αυξάνει λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και γιατί μεγαλώνει κι ο κίνδυνος της Μαύρης Θάλασσας να προκαλέσει βραχυκάλυψη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού Euronext αυξήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, παρακολουθώντας ένα ράλι στο Σικάγο καθώς καθυστερήσεις σε ορισμένες ρωσικές εξαγωγές και η ανησυχία για κλιμάκωση των μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να καλύψουν θέσεις.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας σε μέρη της Βόρειας Αμερικής και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι συνθήκες υγρασίας στη Γαλλία, υποστήριξαν επίσης τις τιμές καθώς η αγορά εισέρχεται στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο.

Το σιτάρι άλεσης Μαΐου, η πιο ενεργή θέση στο Euronext με έδρα το Παρίσι, σημείωσε άνοδο 1,4% στα 202,75 ευρώ (219,80 $) ανά μετρικό τόνο έως τις 1615 GMT.

Featured Image

Το σιτάρι του Σικάγο αυξήθηκε κατά 2% στις συναλλαγές στις ΗΠΑ. Νέες αναφορές για διοικητικές καθυστερήσεις στα ρωσικά εξαγωγικά φορτία, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που προορίζονται για τον σημαντικό εισαγωγέα Αίγυπτο, αναστάτωσαν την αγορά όπως πριν από δύο εβδομάδες.

«Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ανησυχία στην αγορά ότι κάτι συμβαίνει που εμποδίζει τις αποστολές ρωσικών σιτηρών», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν προηγούμενα κέρδη μετά την είδηση ​​ότι δύο φορτία σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου ενός για την Αίγυπτο, είχαν λάβει φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά από τις ρωσικές αρχές.
Ορισμένοι έμποροι υποβάθμισαν την ιδέα περαιτέρω καθυστερήσεων στο φορτίο και σημείωσαν ότι οι ρωσικές τιμές ήταν σταθερές, αν και διατήρησαν τα πρόσφατα κέρδη.

«Προς το παρόν δεν μπορώ να δω σημάδια καθυστέρησης περισσότερων πλοίων στα ρωσικά λιμάνια λόγω της φυτοϋγειονομικής διαμάχης μεταξύ των εξαγωγικών οίκων και των αρχών», δήλωσε ένας Ρώσος έμπορος που εμπλέκεται σε ρωσικές επιχειρήσεις. «Φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερος φόβος για καθυστερήσεις παρά για πραγματικές καθυστερήσεις», κατέληξε.

Πηγή: Ελληνικό Σιτάρι/facebook

Featured Image