Η βερτιτσιλίωση της ελιάς θεωρείται μια αναδυόμενη ασθένεια και στην Ιταλία, που χαρακτηρίζεται από έναν παθογόνο μύκητα που ονομάζεται Verticillium dhaliae, ο οποίος διεισδύει μέσα από τις ρίζες του ελαιώνα και για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Με την καθίζηση στα λεμφικά αγγεία, εκδηλώνεται με τοπική ή εκτεταμένη ξήρανση, επηρεάζοντας τα φύλλα (που παραμένουν έντονα προσκολλημένα στο φυτό) και τα κλαδιά, αλλά και τα ανθικά όργανα, οδηγώντας ακόμη και σε νεαρότερα δέντρα στο θάνατο του φυτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η είδηση ​​ότι ένα ερευνητικό κέντρο και δύο πανεπιστήμια της Ανδαλουσίας (αυτό της Κόρδοβα και της Χαέν) απέκτησαν τρεις νέες ποικιλίες που εξασφαλίζουν καλής ποιότητας παραγωγή ελαιολάδου, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τη βερτισιλίωση.

Πρόκειται για νέες ποικιλίες που προέρχονται από τη φυσική διασταύρωση του Frantoio και της Κορωνέικης αφενός, ποικιλίες ανθεκτικές στον μύκητα, με Arbosana , ποικιλία μεγάλης παραγωγής αλλά επιρρεπείς σε μολύνσεις. Οι επιλεγμένοι γονότυποι – που ονομάζονται “ FrxAr_5″, “FrxAr_6” και “KorOp_48 ” – εξήγησαν οι ερευνητές, αποδεικνύοντας ότι κληρονομούν την ανοχή και την αντοχή στον μύκητα V. dahliae, τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως ιδανικούς υποψήφιους για να αναπτύξουν νέες διασταυρώσεις μεταξύ τους και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικές και παραγωγικές καλλιέργειες, αναφέρει το olivonews.

Featured Image

Οι ποικιλίες που αναφέρονται έχουν ήδη καταχωριστεί στο Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών για χρήση σε νέες φυτείες, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και στην Ισπανία: το 2022, το Δίκτυο Φυτοϋγειονομικής Προειδοποίησης και Πληροφοριών (RAIF) ποσοτικοποίησε τη μόλυνση από αυτό μύκητας στα χωράφια της Ανδαλουσίας από το 2,9% των δέντρων στην Κόρδοβα έως το 88,9% στην Ουέλβα. Αυτό οφείλεται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητων ποικιλιών όπως το Picual και στην υιοθέτηση συστημάτων εντατικής ή πολύ υψηλής πυκνότητας όπου η άρδευση δημιουργεί φιλόξενες συνθήκες για το παθογόνο και βέλτιστες για την εξάπλωσή του στο έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, στην ιβηρική χώρα οι ποικιλίες που συνήθως συναντώνται λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους και της σταθερής κανονικότητας στην απόκτηση λαδιού είναι οι Picual, Arbequina, Hojiblanca και Cornicabra. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εισαχθεί και άλλα ξένα όπως η ιταλική Frantoio και η ελληνική Κορωνέικη που είναι ανθεκτικές στη νόσο και συγκεκριμένα η πρώτη.

Η εύρεση μιας νέας ποικιλίας που συνδυάζει όλες αυτές τις ιδιότητες είναι ο στόχος των ερευνητών που διερευνούν τους αμυντικούς μηχανισμούς και τα γονίδια που συνδέονται με την παραγωγικότητα και την ποιότητα του ελαίου για να επιτύχουν τη βελτίωση του είδους. Για να γίνει αυτό, εντοπίζουν και χαρακτηρίζουν τα πλεονεκτήματα κάθε ποικιλίας και επιλέγουν εκείνα που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά για διασταύρωση. Στη συνέχεια συλλέγουν τη γύρη από ένα από αυτά και πραγματοποιούν την τεχνική που ονομάζεται κλασική επικονίαση με απευθείας διασταύρωση . Με αυτό τον τρόπο οι νέοι σπόροι θα έχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά και από τους δύο γονείς και θα γεννηθούν με τα αντίστοιχα οφέλη τους.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε σε αυτή την εργασία καταδεικνύει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είναι δυνατό να αποκτηθούν νέες ποικιλίες που αντιστέκονται στην ασθένεια και διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας και ποιότητας του ελαιολάδου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν αυτές τις νέες επιλογές σε συνεργασία με αγρότες για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους σε πραγματικές συνθήκες καλλιέργειας, σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με διαφορετικά συστήματα, για να επιβεβαιώσουν τις αγρονομικές αξίες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική τους εφαρμογή.

Featured Image