Lecciana και Leccio del Corno: Πράσινο φως για φυτεύσεις ενάντια στην Xylella.

Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Απουλίας ενέκρινε τη διαχειριστική πράξη αριθ . της περιοχής, των ακόλουθων ειδών/ποικιλιών:

α) Ποικιλία Olea europea (ελιά) Lecciana, που έχει επαληθευτεί ότι διαθέτει χαρακτηριστικά αντοχής στο υποείδος Xylella fastidiosa pauca.

β) Ποικιλία Olea europea (ελιά) Leccio del Corno, που επαληθεύεται ότι διαθέτει χαρακτηριστικά ανοχής στο υποείδος Xf pauca.

γ) Salvia rosmarinus (δενδρολίβανο), Cistus spp. (cystus), Myrtus communis (μυρτιά), Rhamnus alaternus (alaternus), Laurus nobilis (δάφνη), Phillyrea latifolia (phyllyrea), Pelargonium spp. (γεράνι), καθώς ακόμη και αν βρεθούν ευπαθή παρουσιάζουν χαμηλή συχνότητα μόλυνσης και περιορισμένο επιδημιολογικό κίνδυνο.

Featured Image

Η απόφαση εγκρίθηκε αφού έλαβε τη γνώμη της Εθνικής Φυτοϋγειονομικής Επιτροπής, η οποία, στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου 2024, αξιολόγησε και έκρινε ότι η τεκμηρίωση που παρουσίασε η Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας της Απουλίας ήταν εξαντλητική, τόσο για την αξιολόγηση των δύο ποικιλιών των ελαιόδεντρων και των προαναφερθέντων φυτικών ειδών της Μεσογείου ή/και της καλλωπιστικής χλωρίδας.

Η ίδια Εθνική Φυτοϋγειονομική Υπηρεσία, με σημείωση πρωτ. 0179664 της 19.04.2024, μοιράστηκε την άδεια για τη φύτευση των δύο προαναφερθέντων ποικιλιών ελιάς, καθώς μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια έγκυρη εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας αυξάνοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα της ελιάς στην περιοχή που έχει προσβληθεί από το υποείδος pauca.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει «Οι δύο ποικιλίες ελιάς: Lecciana και Leccio del Corno, είναι λιγότερο ευαίσθητες από τις ευπαθείς/υψηλά ευαίσθητες ποικιλίες στο υποείδος Xylella fastidiosa pauca όπως: Ogliarola salentina, Cellina di Nardò, Oliana ή Arbequina».

Για την ποικιλία Lecciana, τα ποσοστά μόλυνσης βρέθηκαν να είναι πιο παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στις ποικιλίες που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως ανθεκτικές (Leccino και FS17) και η βλαστική κατάσταση των μολυσμένων φυτών δεν φαίνεται να διακυβεύεται, αν και υπήρχε, σε περιορισμένο αριθμό αριθμός δειγμάτων, η ανάπτυξη ήπιας αποξήρανσης που αποδίδεται στην Xylella fastidiosa. Για την ποικιλία Leccio del Corno, ωστόσο, το ποσοστό μόλυνσης ήταν πολύ υψηλό και κοντά σε αυτό που διαπιστώθηκε στην περίπτωση των ευπαθών ποικιλιών, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει καθαρά φαινόμενα ξήρανσης.

Πηγή: olivonews

Featured Image